– Jag hoppas att det bara är början, att ännu fler vågar satsa på ett friare liv och egen produktion av mat. Vi kan inte bara förlita oss på andra, säger Elvira Jonasson Östvall, som flyttade till Klöverträsk med sin familj i november.
Hon är konstnär, ursprungligen från Göteborg. Maken Emil Jonasson Östvall är elektriker, uppvuxen i Gammelstad. Tillsammans har de barnen Alice, 4, och Neo, 1.
På gården finns hästar, getter, får, höns, katter, hundar och en åsna som inte alltid gör som man vill. De säljer foder, och tankar finns på att starta gårdsaktiviteter för barn, kanske i samband med kalas.
– Vi planerar att odla och driva ett litet mejeri och gårdsslakteri för att producera en del av den mat vi behöver själva. Och fårullen använder jag i min konst. Vi vill jobba mycket hemifrån. Det är ett livsval, säger Elvira Jonasson Östvall.
Familjen är inte ensam. Från stora delar av landet kommer rapporter som tyder på att pandemin inneburit åtminstone ett hack i urbaniseringstrenden. Folk som letar mer bostadsyta, tid och ett liv närmare naturen söker sig bort från trängseln.
Luleå kommun är inget undantag. Fastighetsmarknaden har i och för sig varit het länge i byarna. Men bara det senaste året har priser för villor och fritidshus ökat med 8,8 procent, enligt Svensk mäklarstatistik.
– Det är bra tryck i byarna. Intresset för villor har ökat, både i staden och på landet. Folk är mer intresserade av att skaffa sig något eget. Det går helt klart att koppla till pandemin. Många som hör av sig är barnfamiljer, säger Daniel Larsson, mäklare på Svensk fastighetsförmedling.
I Luleå ökade befolkningen på landsbygden förra året med 63 personer, enligt kommunens statistik. Det är siffror som Roger Ylinenpää, landsbygdsutvecklare vid Luleå kommun, inte tycker speglar intresset.
– Det är oerhört mycket starkare än så. Men utvecklingen bromsas av olika faktorer. Dels är det svårt att få bygglov eftersom VA-nätet är begränsat, och dels har unga familjer svårt att få lån av banker för att bygga. Sedan saknas det också lägenheter i byarna, vilket innebär att äldre blir kvar längre än de egentligen önskar i sina hus, säger han.
Dock har Luleå kommun nyligen tagit fram en detaljplan för ett nytt villaområde i Måttsund, sedan fastighetsägaren löst VA-frågan själv.
I norrbyarna har Luleå och Boden kommuner, samt Råek, intresseorganisationen för Råne älvdal, startat ett projekt för att kartlägga ödehus och obebyggda tomter.
– Vi försöker utöka utbudet. I stadsnära landsbygd, exempelvis Melderstein och Södra Prästholm, går det knappt att få tag på ett hus, säger Marja Leena Tallus Johansson, vid medborgarkontoret i Råneå.
Lite längre upp efter älvdalen, i ett litet rött hus vid foten av Niemiselberget, har paret Joel och Mirna Dapic Öberg bott i ganska precis ett år.
– Jag är tacksam att vi vågade ta steget. Det var Mirna som var den modiga och drivande, säger Joel Dapic Öberg, som har rötterna i byn.
Mirna Dapic Öberg kommer från Kroatien. Hon har bott i Kalifornien, innan hon flyttade till Malmö där paret träffades för fyra år sedan.
– Jag jobbade i Köpenhamn och vi flyttade hit precis innan pandemin bröt ut. Lite senare stängde de gränsen. Det var perfekt tajming. För mig var det logiskt att flytta eftersom Joel har familj här. Jag var också trött på att ha levt en stor del av mitt liv i resväska i jobbet som yogainstruktör, säger hon.
Båda är aktiva naturmänniskor. Privata kontakter ledde till att Mirna raskt fick in en fot i Klätterhuset, en verksamhet som dock nu är pausad. Joel är trädgårdsmästare och arborist, och jobbar dels i ett eget företag och dels åt Luleå kommun.
Familjen har utökats med Perro och Figgy, två alaskan huskies. En bebis är på gång till maj, och strax före jul fick de bredband via fiber. Paret planerar för en framtid i byn.
– Jag tänker att vi kommer att jobba mycket hemifrån i vårt företag, med trädvård och kanske bär- och fruktodling. Mirna är också specialiserad på en yogaform i värme. Vi spånar kring en norrbottnisk bastuversion. Här finns även bra klättring och möjlighet till friluftsliv och aktiviteter utomhus, säger Joel Dapic Öberg.
– Det finns stora fördelar med landsbygden. Man träffar färre människor, men får starkare och ärligare relationer, säger Mirna Dapic Öberg.