Landsbygden i centrum
Hur kan landsbygden utvecklas?Den frågan stod i centrum på ett seminarium arrangerat av Hushållningssällskapet på måndagen.- Mountainebikebanor är något som de har på Irland. Det kan vi ha i Norrbotten också, säger Helena Zimmer.
Helena Zimmer och Mikael Kivijärvi har lett EU-projektet i landsbygdsutveckling. Mikael Kivijärvi har gjort studiebesök på Irland. Norrbottniska bönder har varit på studiebesök hos andra svenska bönder. Irländska och walesiska bönder har besökt Norrbotten. FOTO: Göran Ström
Foto: Göran Ström
Irland och Wales
På måndagen avrundades det hela med ett seminarium hos ABF på Kronan i Luleå.
Deltagare var folk som arbetar med landsbygdsutveckling i byar, i kommuner, i landstinget och på länsstyrelsen.
De fick lyssna till åtta olika föreläsningar, bland annat ett med Mikael Kivijärvi som berättade om samarbetet med Irland och Wales.
Samma grundfrågor
Det gjorde Kivijärvi också för pressen - tillsammans med Helena Zimmer.
- Vi har en hel del gemensamt med Irland och Wales fast där bor de mycket tätare. Grundfrågorna är desamma - bland annat åldersstrukturen och bristen på lönsamhet i jordbruket. På Irland är jordbruk med mjölkproduktion den dominerande näringen, säger Mikael Kivijärvi.
Helena Zimmer berättar att det irländska jordbruket håller på att moderniseras och gå från små mjölkproducerande enheter till större med ny teknik.
- Vi har pratat om landsbygdens möjligheter i stället för om hinder och om att följa med i utvecklingen i stället för att streta emot den, säger hon.
Grön omsorg
Helena Zimmer talar om alla möjligheter som den norrbottniska landsbygden erbjuder
i form av upplevelser, natur och ren mat.
- Vi har pratat om grön omsorg med naturens betydelse för hälsan. Vi kan utveckla företag som erbjuder folk att komma ut på landet. På Irland har de till exempel mountainebikebanor som bekostar övrig landsbygdsutveckling. Det de tjänar pengar på är parkeringsplatser och service till cyklisterna.
Mikael Kiviniemi och Helena Zimmer hoppas att EU-projektet ska utmynna i nya företag och fler ben att stå på för gamla företag i Norrbotten.
- Det finns folk som vill flytta ut på landet och många bönder som kombinerar olika sysselsättningar.
Ost av mjölk
Att utvinna energi, till exempel träpellets, ur naturen och att vidareförädla mjölk till ost i mikromejerier är ytterligare två idéer för utveckling av landsbygden.
- På Irland finns det ett företag med två-tre anställda som med god lönsamhet gör ost av mjölk och exporterar till fina ostaffärer i London, säger Mikael Kivijärvi.
Testat i full skala
Helena Zimmer berättar om en "plattform för egenanställning" som har ingått i EU-projektet.
Där har människor kunnat testa sina företagsidéer i full skala.
Studiebesök och kompetensutveckling har också ingått.
- Nu ska formella och informella nätverk driva arbetet
vidare, säger Mikael Kiviniemi
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!