"Landet slits isär"

- Reinfeldt sliter isär Sverige och människorna sorteras i närande och tärande.Det var den lägesbeskrivning som förre talmannen Björn von Sydow gav när han 1 maj-talade i Luleå.

Luleås 1 maj-tåg leddes av kommunalråden Karl Petersen och Yvonne Stålnacke, förre talman Björn von Sydow, kommunfullmäktiges ordförande Margareta Bladfors-Eriksson och landstingsrådet Britt Westerlund.FOTO: Göran Ström

Luleås 1 maj-tåg leddes av kommunalråden Karl Petersen och Yvonne Stålnacke, förre talman Björn von Sydow, kommunfullmäktiges ordförande Margareta Bladfors-Eriksson och landstingsrådet Britt Westerlund.FOTO: Göran Ström

Foto: Göran Ström

LULEÅ2010-05-06 06:00
Han gjorde det efter att ha gått i spetsen för ett 1 maj-tåg som räknade omkring 230 deltagare i duggregnet. En del av deltagarna var detta valår också tåglösa vänsterpartister och miljöpartister.
- Riktigt bra uppslutning. Jag var lite orolig inför avmarschen, men när jag senare såg mig om så såg det riktigt bra ut, sade Björn von Sydow efter ankomsten och en värmande kopp kaffe i Pontushallen.
I 20 år har Björn von Sydow talat på 1 maj, med ett uppehåll för åren som riksdagens talman.
- I den rollen är man mera partipolitiskt neutral, men jag gick ut och tittade på demonstrationstågen, lyssnade på talen och applåderade.
Jobb och pensionärer
Sydow ger den här prognosen över vilka frågor som kommer att bli avgörande i valet:
- Jobben och beskattningen av pensionärerna. Sedan får vi se vad klimatpolitiken får för betydelse. Där är det mera osäkert.
En enkät som LO gjort bland sina medlemmar i Norrbottens visar att klimat- och miljöfrågorna har liten betydelse i den gruppen.
- I miljöpolitiken är det stort skillnad mellan storstäder och övriga Sverige och det är även en könsskillnad. Kvinnorna är mera framsynta. Miljöpartiet fångar upp många kvinnor i storstäderna, säger Björn von Sydow.
I sitt 1 maj-tal tog han avstamp i Olof Palmes klassiska strof "politik är att vilja något" och beskrev vad den politiska viljan nu är i den regering som leder landet.
- I dag slits Sverige allt tydligare isär. Människor sorteras i närande och tärande, sade Björn von Sydow.
Växande klyftor
Isärslitningen tar sig uttryck i hur klyftan växer mellan anställda och arbetslösa, mellan män och kvinnor, mellan ung och gammal, mellan friska och sjuka och mellan landsbygd och storstad.
- Regeringen Reinfeldt har
gjort sina val och Sverige slits allt tydligare isär.
Socialdemokraternas alternativa politik kallas "möjligheternas land" och von Sydow återkom till den parollen i flera avsnitt av talet.
Ett vägval
Det gäller möjligheterna att få jobb och då även för ungdomar.
- Vi vägrar att låta våra barn och unga blir krisens förlorare. Vi ska investera i fler utbildningsplatser, traineeplatser, sommarjobb och fler lärlingsplatser, lovade Björn von Sydow.
Han beskriver höstens val som ett tydligt vägval.
- Det är inte bara en kamp om skatteskalor. Det är också idéernas kamp. Ska vi leva i det klassamhälle, det sorteringssamhälle som regeringen Reinfeldt håller på att bygga eller ska vi tillsammans bygga möjligheternas land, sade Björn von Sydow.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om