En jordbrukare som skickar sina djur på slakt har möjlighet att be om ”återtag”. En antal slaktade djur skickas då tillbaka till jordbrukarens eget kök. Enligt samma princip ska nu ekologiskt kött från Grans naturbruksgymnasium i Öjebyn användas i landstingets restauranger runt om i Norrbotten.
– Vi ska äta det vi producerar. Både Grans och landstinget vinner på det här, säger folkhälsorådet Agneta Granström (MP).
Tjugo kravmärkta lamm uppfödda på Grans naturbruksgymnasium slaktades förra veckan. Under onsdagen serverades de första lammfärsbiffarna. Anders Bergman, kock på landstingshusets restaurang i Luleå, hoppas att projektet kan komma att höja medvetenheten bland matgästerna.
– Det innebär förstås en del extra arbete. Vi måste lägga om planeringen och det kan vara omständligt. Men i slutändan är det väldigt kul.
En drivkraft
För att kunna ta emot kött från naturbruksgymnasiet i ännu större utsträckning behöver landstinget utöka sina frysutrymmen. Bosse Wiberg, skolchef på Grans naturbruksgymnasium, berättar att man i framtiden kan komma att leverera både kalvkött och potatis till landstinget – allt ekologiskt.
– Vi vill fungera som en drivkraft. Lantbruket i norr har det tufft just nu. Det här är ett sätt att lyfta fram det lokalproducerade, säger han.
Grans naturbruksgymnasium ägs av landstinget. Därför är det särskilt förmånligt att låta köttet stanna inom samma organisation. Exakt hur mycket pengar som sparas på överenskommelsen står inte klart ännu, men Bosse Wiberg och landstingets folkhälsoråd Agneta Granström är överens om att lammfärsbiffarna är en god affär.
– Vi hoppar över ett mellanled, säger Bosse Wiberg.
För Anders Bergman, kocken, är det viktigt att lammfärsbiffarna blir en god lunch. Kravmärkt lammkött är ovanligt i Norrbotten.
– Det ska bli kul att se vad vi får för respons, säger han.