Hon kommer egentligen från Uddevalla, men sökte sig till Umeå och sedan till Sunderby sjukhus från och med termin åtta.
– Jag har sökt mig längre och längre norrut. I Umeå kände jag att ville till ett mindre sjukhus, få mer tid med patienter och handledare. Här har jag känt mig mycket mer som en människa än en maskin. Folk har lärt sig ens namn och hälsat i korridorerna. Även utbildningen har varit bra och jag är supernöjd, sade Karin Spetz.
Hennes kurskamrat Petri Räisänen, 36, från Kalix stämde in.
– Jag började läsa i Linköping men kände att jag ville norrut. Då blev det Umeå och sedan blev jag utplacerad i Sunderbyn. Vi har blivit mycket väl omhändertagna. Fördelen med att vara först i spåret är att man får ett mycket bra bemötande. Det negativa kan vara att det missas en del i praktiska detaljer. Det är möjligt att att vissa saker inte varit klockrena från början men det har man rättat till, sade Petri Räisänen.
Projektet med regionaliserad läkarutbildning blir nu en ordinarie verksamhet. Det innebär att 30 studenter från termin sex (tre år) gör den kliniska delen av utbildningen på länssjukhusen i Sunderbyn, Östersund och Sundsvall.
– Det har varit en fantastisk resa med stora utmaningar, och ni har varit våra egna försökskaniner, sade Magnus Hultin, lektor vid Umeå universitet, som höll tal när läkarstudenterna firades på Sunderby sjukhus.
– Det var nära att vi inte blev godkända. Vi passerade nålsögat med knapp marginal när det gäller vår akademiska miljö. Sedan dess har ett stort jobb gjorts och jag är övertygad om att den här dagen blir historia i Norrbotten, sade Karin Zingmark, utvecklingsdirektör.
Förhoppningen är att den regionaliserade läkarutbildningen ska få stor betydelse och underlätta rekryteringen av läkare i de nordligaste länen, vilket innebär att problemet med stafettläkare minskar.
– Eftersom det blir ganska lång tid man är på sjukhuset så är det stor chans att man rotar sig, säger Petri Räisänen.
Sex av sju från försökskullen har valt att stanna och göra sin tid som AT-läkare i Norrbotten. Karin Spetz och Petri Räisänen ska båda till Kalix.
– Förmodligen väljer jag allmänmedicin som specialitet. Det blir Luleå eller någon av kranskommunerna för mig, sade Petri Räisänen.
– Jag är sugen på att bli barnläkare. Vi får se. Men jag stortrivs i norr och jag tänker stanna här, sade Karin Spetz.