Läkarnas varning: "Läget är akut"

Här är läkarnas brev till landstingsdirektören med en varning om den ohållbara situationen på medicinkliniken. "Det känns olustigt att jobba, vi har inga marginaler", säger Maria Joelsson, specialistläkare på Sunderby sjukhus.

VARNAR. ”Vi har levt med överbeläggningar och hårt tryck men det är första gången det är så pass exceptionellt ”, säger specialistläkaren Maria Joelsson som arbetar på Sunderby sjukhus medicinklinik.

VARNAR. ”Vi har levt med överbeläggningar och hårt tryck men det är första gången det är så pass exceptionellt ”, säger specialistläkaren Maria Joelsson som arbetar på Sunderby sjukhus medicinklinik.

Foto: Pär Bäckström

LULEÅ2015-01-18 07:00

I ett brev till landstingsdirektören Mats Brännström varnar nu läkarna på medicinkliniken om en akut och ohållbar situation som innebär ett direkt hot mot patientsäkerheten.

Det största problemet är bristen på vårdplatser.

I brevet skriver läkarna:

"Den aktuella situationen är nu sådan att vi skickar hem patienter som är i behov av inneliggande vård eftersom det inte finns fysiska vårdplatser att tillgå".

– Det är värre än någonsin. Vi får pussla väldigt mycket och får fundera från dag till dag och hur vi ska lösa det, säger Maria Joelsson.

Frustrationen över situationen hörs i hennes röst.

– Det är väldigt pressat. Vi skriver ut patienter lite för tidigt vilket naturligtvis leder till att en del av dem kommer tillbaka, de var inte redo, säger hon.

I princip alla medicinklinikens avdelningar, det vill säga lung, internmedicinska, geriatrik, infektions- och akutvårdsavdelningarna, brottas med överbeläggningar.

– VI har alltid haft platsbrist men nu är det extremt. Nu är det så att i princip alla patienter hamnar på fel avdelning. En hjärtpatient kan hamna på ortopeden till exempel, och där vet inte de sköterskorna vilka behov den patienten har. Vi tvingas hitta lösningar som inte är optimala. Det är inte bra, säger Maria Joelsson.

Roten till problemet är sjuksköterskebristen.

– Vi har för få sjuksköterskor så vi kan inte bemanna upp våra avdelningar. Det finns rum med sängar i men vi har inte folk som kan ta hand om patienterna. Och så är det ett konstant ökande tryck på akuten, säger Maria Joelsson.

Vad behövs göras?

– Först och främst behövs snabba åtgärder, sedan behövs även en långsiktig plan för att lösa kompetensförsörjningen av sjuksköterskor så att det här inte händer igen. Men det är upp till landstingsledningen att säga vilken typ av åtgärder som måste in, säger Joelsson.

Landstingsdirektören Mats Brännström har tagit tag i varningen.

– Jag har gett i uppdrag till divisionscheferna inom länssjukvården och närsjukvården att samla ihop till ett möte och skaffa sig en bild av hur läget ser ut och komma med en åtgärdsplan, säger han.

Han framhåller dock att den här tiden på året är en extra ansträngd tid för sjukhus överlag.

– Och vi har ett antal färdigbehandlade patienter som väntar på kommunala insatser innan de kan komma hem. Det är en vårdavdelning som beläggs av sådana patienter. Det ser likadant ut på flera ställen i landet, säger Brännström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om