Läkarlaget ordinerar Oskars i år

Oskars har överlägset bästa surströmmingen. De sju läkarna i årets jury var nästan helt eniga i sin diagnos.Däremot avråder de från surströmmingsfiléer.- Jag vill använda kniven, säger kirurgen Pia Näsvall, Sunderby sjukhus.

Det jäser i läkarleden. Årets expertjury tog hjälp av stetoskop och munskydd för att utse den bästa surströmmingen inför premiären. Från vänster: Arne Hassler, Anna-Lena Zakari, Björn Olsson, Pia Näsvall, Michael Lundgren, Jan Haupt och Liselott Andersson.FOTO: Bengt-Åke Persson

Det jäser i läkarleden. Årets expertjury tog hjälp av stetoskop och munskydd för att utse den bästa surströmmingen inför premiären. Från vänster: Arne Hassler, Anna-Lena Zakari, Björn Olsson, Pia Näsvall, Michael Lundgren, Jan Haupt och Liselott Andersson.FOTO: Bengt-Åke Persson

Foto: Bengt-Åke Persson

Luleå2009-08-20 06:00
Somliga skyr surströmmingen som en farsot i klass med svininfluensan.
Men inte det här hungriga läkargänget.
NSD bjuder in dem till idylliska Café Fägnan, Gammelstad, för att utse årets godaste strömming i vårt årliga, strikt vetenskapliga blindtest.
Gräddfil - i vårdkön
Sedvanliga tillbehör finns tillhands men de flesta i juryn fokuserar på strömmingarnas smak, med färskpotatis och lite hackad lök som enda komplement.
- Det är bara nybörjare som tar mycket lök, säger Björn Olsson, distriktsläkare vid Örnäsets vårdcentral.
- Det finns en likhet mellan surströmming och vårdköer. En del förespråkar gräddfil, säger mag- och tarmläkaren Arne Hassler i det muntra sällskapet.
"En enda brakfest"
Surströmming är nyttigt, bland annat tack vare fettsyran Omega 3. Att jäsningen, fermenteringen, innebär en mikrobiologisk, bakterienedbrytande process som ger den speciella smaken/odören är också välbekant hos läkarjuryn.
- Även vi människor fermenterar i de nedre tarmkanalerna, där har vi en enda "brakfest". Men många med magproblem vågar inte "släppa sig" - vilket är precis vad man kan göra när man äter surströmming..., säger Arne Hassler och skrattar.
Distriktsläkare Anna-Lena Zakari, Porsöns vårdcentral, lovordar den hälsosamma ätritualen.
- Man äter surströmming långsamt i stället för att slänga i sig maten. Dessutom är det bra "smalmat".
Läkarjuryn går systematiskt tillväga mellan tuggorna, väljer betyg och omdömen med omsorg.
- På samma sätt som en vin är "fruktigt" borde en surströmming kunna vara "fisklig", säger Michael Lundgren, Kvartersakuten.
Björn Olsson kommer med en radikal idé.
- Rökt surströmming skulle funka. Jag tycker om rökig whisky, den får jag ha i fred.
Skalpellen till bords
Kvinnoläkare Liselott Andersson, gourmet av rang och segrare i tävlingen Årets hemmakock 2007, delar med sig av mer udda erfarenheter.
- Rosévin kan vara gott till. Jag var också med när några stjärnkockar anrättade pepparkaksgratinerad surströmmingslåda. Det var ingen hit.
Kirurgen Pia Näsvall är ensam om att uppskatta rommen, således måttligt förtjust i surströmmingsfiléerna.
- Filéer är ingen sport. Jag vill använda kniven, säger Pia Näsvall, dagen till ära med skalpell (!) till bords.
"Den borde obduceras"

Filéerna får genomgående låga betyg i NSD:s test. Den lekmogna surströmmingen från Ulvön går inte hem alls.
- Jag skulle vilja skicka den till obduktion. Vad dog den av? Är det verkligen surströmming? undrar Arne Hassler.
Däremot gör Höga Kustens stolthet Oskars stor succé och kammar hem hela sex högsta betyg. "Mycket bra sälta", "Fin färg", "Perfekt konsistens" och "En höjdare" är några omdömen ur hyllningskören.
Solklar segrare, alltså.
Eller som Liselott Andersson konstaterar efter sin grundliga dissektion:
- Så här ska surströmming smaka!


Fotnot: Tack till Anita Lundgren med personal på Café Fägnan, Hägnan, Luleå.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om