Läkaren i tv-debatt om vaccineringen

Björn Olsson, chef för Örnäsets vårdcentral, fortsätter att ifrågasätta massvaccineringen.I veckan deltog han i SVT:s "Debatt" - trots att landstinget kräver en intern diskussion.- Jag tvekade inte att ställa upp i programmet, säger Olsson.

Eva Lena Holmqvist, chef för primärvården Luleå/Boden. FOTO: Kurt Engström

Eva Lena Holmqvist, chef för primärvården Luleå/Boden. FOTO: Kurt Engström

Foto: Kurt Engström

Luleå2009-10-24 06:00
Läkarstriden angående massvaccineringen fortsätter.
I torsdags medverkade Luleåläkaren Björn Olsson i SVT:s "Debatt" - landets mest beskådade forum.
Öppen i kritiken
I direktsändning var han öppen
i kritiken mot inköpet av influensavaccinet och krävde svar av folkhälsominister Maria Larsson (KD).
- Jag förstår att allt färre människor vill vaccinera sig. Den stora skandalen är att svenska staten har gjort ett avtal. När WHO sa att detta är en pandemi, då hade Sverige redan förbundit sig att köpa in en massa vaccin. Men svininfluensan är inte så allvarlig att den motiverar massvaccination av hela svenska folket, sa Björn Olsson.
"Det kändes bra"
Dagen efter är han nöjd med sin insats.
- Det kändes bra. Men jag var inte så jätteimponerad av Maria Larsson. Som jag ser det är både hon och andra politiker maktlösa och i händerna på sina rådgivare.
- De hade alla chanser i världen att säga att jag har fel och dementera mina påståenden. I stället glider de på sanningen och försöker släta över alltihopa, säger Björn Olsson.
Illojala mot ledningen
Egentligen skulle han ha deltagit i ett möte med övriga vårdcentralchefer i torsdags .
Men Björn Olsson tvekade aldrig när han tillfrågades s om han ville delta i "Debatt", som sänds av SVT Göteborg.
- Jag berättade detta för min chef Eva-Lena Holmqvist och hon tyckte att det var okej för mig att uttrycka mina åsikter.
Såväl Björn Olsson som läkarkollegan Meta Wiborgh har tidigare anklagats för att vara illojala gentemot landstingsledningen för att de undergräver vaccineringskampanjen med sina åsikter.
- I såna fall skulle inte några läkare ha rätt att uttala sig om direktiv från Socialstyrelsen. Det faller på sin orimlighet. Jag följer hälso- och sjukvårdslagen, läkaretiken, även landstingsledningen. Av dem väger läkaretiken allra tyngst.
Du är inte rädd för några disciplinåtgärder?
- Det existerar inte på min karta, säger Björn Olsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om