Läkare kritiska till kvällsöppna jourcentraler

Regionstyrelsen har beslutat att öka öppettiderna på kvällar på hälsocentralerna i Boden och jourcentralen i Luleå. Läkare i regionen är kritiska till beslutet och anser att det kan försämra möjligheten att ge god och nära vård.

Läkare i Norrbotten är kritiska till beslutet om kvällsöppna jourcentraler som de anser kan försämra möjligheterna till bra vård.

Läkare i Norrbotten är kritiska till beslutet om kvällsöppna jourcentraler som de anser kan försämra möjligheterna till bra vård.

Foto: Jens Ökvist

Luleå2022-04-24 18:00

Läkaren Jenny Hedgren Rönnlund, styrelseledamot i Norrbottens läkarförening (NLF) tillsammans med Joakim Bunne, styrelseledamot NLF, Gunilla Engström, ordförande NLF och Robert Svartholm, ordförande Distriktsläkarförening är kritiska till beslutet om kvällsöppna jourcentraler och anser att det inte är medicinskt motiverat. 

– Vid behov av akutsjukvård finns akutmottagningar vid länets sjukhus. Dessutom finns rådgivning tillgänglig dygnet runt via 1177. Omhändertagande av lättare besvär görs bäst under dagtid vid hälsocentral eller på helgtid vid jourcentral, säger Jenny Hedgren Rönnlund.

I Norrbotten riskerar införandet av kvällsöppna jourcentraler att försämra möjligheten till bra vård, menar läkarna.

– Vi är väldigt få doktorer i Norrbotten och då behöver vi göra det som är medicinskt mest prioriterat, de som är sjukast behöver vi satsa vår tid på. 

– Läkarbristen gör att om man låter läkare jobba på kvällar så jobbar färre planerat på dagen. Då får de sjukaste patienterna mindre läkartid och sämre möjligheter till återbesök, uppföljning, telefonkontakt och receptförnyelse, säger Jenny Hedgren Rönnlund.

Läkarna menar också att det finns risk att de inte kommer att kunna göra ett bra jobb vilket i sin tur göra att sjuka riskerar att bli ännu sjukare. 

– Vi får sämre arbetsmiljö och känner att man inte hinner med sitt jobb dagtid. Man gör ett sämre jobb och folk hinner bli ännu sjukare. Detta minskar vår möjlighet att ge tillgång till vård för våra sjukaste patientgrupper med kroniska sjukdomar såsom hjärt-kärlsjukdom, äldre och multisjuka. I praktiken följer: Mindre läkartid per patient, sämre möjligheter till återbesök, uppföljning, telefonkontakt och receptförnyelse. Vi vill jobba med allmänmedicin, inte krishantering.

Läkarna vill se åtgärder för att rekrytera fler och för att behålla den personal man har. 

Jenny Hedegren Rönnlund säger att regionen bland annat lönerna är en viktig fråga och att man bör prioritera vidareutbildning.

– Om man ska locka folk så krävs också konkurrenskraftig lön. Det har vi sett nu när det gjorde en upphandling så alla stafettläkare får lika betalt så nu kommer de inte till Norrbotten vilket gör att vi nu också har stafettbrist, så läget för sommaren ser oerhört dystert ut. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!