Läkare kritisk mot varningar
Trygghetsnarkomanin gör folk rädda, fega, lata och slutna. Det hävdar David Eberhard, överläkare och chef för psykakuten vid S:t Görans sjukhus i Stockholm.
Foto:
David Eberhard har arbetat inom psykiatrin i över 20 år. Han är kritisk till överbeskyddet av medborgarna:
- Det är inte väsentligt farligare att cykla i dag än för 15 år sedan, säger han om hjälmkraven och tillägger att trygghetsregler ofta blir strängare med tiden - exempelvis har förskolor infört hjälmtvång för barn som kör trehjuling.
Skydd blev farligare
Han konstaterar också att zebralagen, som skulle skydda gående, har gjort det farligare att gå på övergångsställen.
- Dödligheten är alltid 100 procent och det kan hända hela tiden, säger han och berättar om när hans förstfödda barn dog. Att det tog honom väldigt hårt, eftersom han inte var beredd på vuxenlivet.
Han ifrågasätter också försiktighetsprincipen, allt ska vara garanterat ofarligt.
- Det leder till handlingsförlamning. Dessutom är det extremt dyrt att säkra upp allting.
Tre stora bovar
Som exempel på det ger han läkemedel mot hiv. Med mindre säkerhetstänkande kanske det i dag hade funnits medicin som inte var så dyr. Vilket kanske hade räddat fler.
- Varför tror vi att det blir värre hela tiden?
Det handlar om globalisering av "nyheter". Trots att risken är noll att bli uppäten av en kannibal. Han pekar ut tre stora bovar som för rädslan vidare - vården, media och myndigheter. Medias roll ofta är att föra vidare det andra parter för fram.
Orimliga följder
Följderna av förbud kan också bli orimliga, enligt honom. I Stockholm anställs ingen i vården som är piercad eftersom det sägs kunna föra vidare sjukhussjukan. Trots att inte ett enda fall konstaterats.
Rädslan ser han som en indikation på hur vi mår. Och pekar bland annat på att mellan 1988-2001 har andelen med ångest ökat från tolv till 22 procent. Andelen sjukskriva på psykiska besvär har ökat med 200 procent på mindre än tio år.
- I dag har vi fem fall per dag av sådana som söker för att chefen är dum i huvudet. Vi söker för sådant vi inte gjorde för 15 år sedan.
Utmana rädslor
Hans slutsats: den som är rädd är lätt att kontrollera. Hans uppmaning är att vända på perspektiven. När larm kommer - jämför med sådant man vet är farligt.
Som förälder anser han att de vuxnas roll är att förbereda barnen för att det gör ont att leva.
- Min devis är utmana rädslor med förnuft.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!