– Vi har fått en del påringningar och frågor, men det räknas inte som extremt vattenstånd ännu, säger Sofia Karlsson, vakthavande oceanograf vid SMHI.
Först vid minus 100 centimeter anses vattenståndet som extremt. Då kan vattenståndet börja påverkahandelssjöfarten och då går SMHI ut med varningar. Hittills påverkar det låga vattnet mest småbåtsägare som blivit fast i, eller inte kommer in i, grunda hamnar.
Det som mest påverkar vattenståndet är vindarna. Nordliga vindar trycker vattnet söderut. Men vindarna vid Norrbottenskusten har inte varit extrema.
– På finska sidan och söderut har det blåst betydligt mer. Det är det som är orsaken, säger Sofia Karlsson.
Enligt SMHI:s prognoser så bottnar vattenståndet under tisdagen och vänder uppåt. På torsdag/fredag beräknas vattenståndet vara i det närmaste normalt igen.
Vattenståndet märks även i innerfjärdarna. Skurholmsfjärdens vattenspegel har krympt ordentligt och på sina håll ser det ut som om man kan vada över till Malmudden.
Småbåtsägarna på Skurholmen (Toppgatans hamnförening) har stora problem att ta sig in och ut från fjärden.
– Det är bara någon decimeter djupt i tunneln ut till södra hamnen. Mellan vår hamn och tunneln är det bara en smal fåra att följa. Kommunen ska sköta utprickning av den, men det har dom inte gjort. Man ska veta var man kan köra och ha tur om man inte ska gå på grund, säger Lars Sjölund, bryggansvarig i Toppgatans hamnförening.