Lågt intresse för Luleås nya bostadsförmedling

Nu finns ett förslag på en ny kommunal bostadsförmedling. Men intresset från de privata hyresvärdarna i Luleå är mycket svalt. De vill inte vara med.

PORSÖN. Ett av de områden där Rikshem ska köpa lägenheter och som ska ingå i en ny gemensam bostadskö med Lulebo och Rikshem. Men övriga privata ­hyresvärdar vill inte vara med.

PORSÖN. Ett av de områden där Rikshem ska köpa lägenheter och som ska ingå i en ny gemensam bostadskö med Lulebo och Rikshem. Men övriga privata ­hyresvärdar vill inte vara med.

Foto: Kurt Engström

LULEÅ2015-10-22 13:23

Efter miljardaffären mellan Rikshem och det kommunala bostadsbolaget Lulebo beslutades att Lulebos bostadskö skulle läggas ner. Istället ska en kommunal bostadsförmedling bildas, där en gemensam kö för såväl Rikshem som Lulebo och andra privata aktörer finns med.

Nu finns ett färdigt förslag som politikerna ska ta ställning till.

Men intresset från övriga större privata hyresvärdar i Luleå är minst sagt lågt. De enda som hittills vill var med är Rikshem och Lulebo.

– Vi har ringt runt till de större aktörerna, säger Stefan Larsson på samhällsutvecklingskontoret.

– De har egna köer och är inte så intresserade av att gå in i den här bostadsförmedlingen.

En av anledningarna är möjligheten att ha egen kontroll.

– De vill helt enkelt bestämma själv vilka som ska bo i lägenheterna. De har egna köer och vill styra boendet själva, säger Stefan Larsson.

Luleå har tidigare haft en kommunal bostadsförmedling men den lades ner för 20 år sedan. Huvudsyftet med att bilda en kö idag är att de 1 600 hyresgäster som Rikshem tar över inte inte hamnar sist i en ny kö.

Men ett annat syfte är också att det ska bli lättare att få tillgång till det samlade utbudet av lediga lägenheter i Luleå.

Utan övriga aktörer faller dock detta.

Förhoppningen är att fler ska hoppa på eftersom. Men på samhällsutvecklingskontoret tror man snarare på en portallösning än en gemensam kö.

– Det är ju en klar fördel att så många som möjligt är med. Antingen kommer fler gå med eftersom eller så får vi skapa andra lösningar, säger Anna Lindh Wikblad, chef på samhällsutvecklingskontoret.

– Det som egentligen händer mer i andra kommuner är att man går ihop och skapar gemensamma webbportaler. Det kan också vara ett alternativ.

Enligt Anna Lindh Wikblad skulle en sådan portal kunna byggas ut.

– Den skulle rent teoretiskt kunna vara större än bara Luleå. I Göteborg finns en portal för hela regionen. Men det får bli nästa fråga, säger hon.

Samhällsutvecklingskontoret har tittat på flera lösningar på kommunala förmedlingar i Sverige. Störst likheter med Luleå har Kungsbacka.

– Där är hela allmännyttan med och hälften av en annan aktörs lägenheter. Det är ganska få lägenheter. Men det är nytt där och ska utvärderas, säger Anna Lindh Wikblad.

Tanken är att den nya bostadsförmedlingen ska bära sig själv. Därför kommer en årsavgift tas ut för att stå i kö. På andra platser i Sverige ligger den på mellan 200 och 300 kronor. Det kan även tas ut en förmedlingsavgift, vilken på andra platser varierar mellan 800 och 3 000 kronor.

Förslaget ska behandlas i kommunstyrelsens arbetsutskott på måndag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!