Lägre elskatt – gynnsamt för datahallar

Serverhallar i Sverige kan i framtiden få betala lägre elskatt. Det skulle i så fall gynna datahallsetableringar i både länet och landet som helhet.

NÖDVÄNDIGT. Anne Graf menar att det är nödvändigt med en skattesänkning på el för datahallarna i Sverige för att hänga med i konkurrensen.

NÖDVÄNDIGT. Anne Graf menar att det är nödvändigt med en skattesänkning på el för datahallarna i Sverige för att hänga med i konkurrensen.

Foto: Privat

LULEÅ2015-06-22 06:00

Den svenska regeringen har startat en utredning om elskatten. En stor del av utredningens innehåll handlar om serverhallars önskemål om skattereduktion på el. Anledningen är att Sverige har betydligt högre skatt på el för serverhallar jämfört med Danmark och Finland vilket medför att stora dataföretag hellre bygger sina serverhallar i våra nordiska grannländer. I Danmark betalar datacenter 0,5 öre per kilowattimme medan de i norra Sverige betalar 19,4 öre.

Anne Graf är kommunikationschef på The NodePole, ett företag som arbetar med att attrahera datacenter till norra delen av Sverige.

– Skillnaderna i elskatt gör att det blir en snedvriden konkurrens, säger hon.

Det håller även Thomas Sundqvist, ämnesråd på skatteekonomiska enheten, med om.

– Det blir en skattekonkurrens vilket i sin tur medför ett tryck på Sverige att sänka elskatten för serverhallarna, säger han.

Att elskatten i Sverige är högre än i andra nordiska länder beror på att svenska datacenter räknas som en del av näringslivet och inte som en basindustri. Det gör att serverhallar i dag betalar samma elskatt som vanliga svenska hushåll och inte industriskatt likt gruvor och stålverk.

– Basindustrin har lägre skattesats. Datahallsindustrin borde ha samma förutsättningar som den, säger Anne Graf.

Utredningen ska nu avgöra om serverhallar ska få erhålla den betydligt lägre industriskatten.

– Vi har väldigt lite koll på hur elanvändningen i servicesektorn och serverhallar ser ut. Utredningen startades bland annat för att få bättre koll på det, säger Thomas Sundqvist.

Vad tror du utredningen leder fram till?

– Det är svårt att säga. Klart är i alla fall att näringslivets elkonsumtion har förändrats och därför har utredningen i uppdrag att se över vilka sektorer som betalar hög respektive låg skatt.

Utredningen ska presenteras senast den 9 oktober i år. Men även om den leder till grund för ett förslag om skattesänkning på el kommer det ta ytterligare något år innan en eventuell lagändring blir ett faktum.

– Förändringar i elskatten baserade på utredningens förslag kommer inte bli aktuella förrän i slutet av 2016 eller i början av 2017. Det beror på att beredning av lagförslag tar tid, säger Thomas Sundqvist.

Anne Graf tycker att hela processen tar för lång tid men enligt henne borde utgången vara given.

– Det är upp till Sveriges regering vad man vill skicka för signaler till den här växande branschen, säger hon.

En bransch som framför allt har möjlighet att växa i klimat likt Norrbottens.

– Här uppe finns ett gynnsamt klimat med fri kyla och tillgång till grön energi. Det gör att elförbrukningen kan hållas nere, säger Anne Graf.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!