Det var i början av december ifjol som två byggnader brann ned vid Hertsöträsk, dels värmestugan och dels en mindre byggnad som använts som vedförråd.
Under våren inleddes arbetet med att ersätta värmestugan. Då monterades en timring som stod uppe på Ormberget ned och fraktades till Hertsöträsk.
Magnus Larsson har erfarenhet av timring sedan tidigare och konstaterar att det varit en utmaning att flytta den gamla timmerstugan till dess nya plats.
– Eftersom det inte går någon väg hit har vi fått frakta en stock i taget med vagn från parkeringen och hit till platsen. Det har varit jobbigt, men samtidigt roligt att göra så som man gjorde förr i tiden, säger han.
På tisdagsförmiddagen började snickarna se slutet på arbetet som inleddes i våras då plintarna sattes på plats. Fortfarande återstår några fönsterfoder, dessutom ska en dörr specialsnickras för att även rullstolsburna ska kunna ta sig in i huset.
– Skillnaden mot den gamla stugan är att denna inte får någon kamin inne, elda får man istället göra vid någon av eldstäderna en bit bort, säger Magnus Larsson.
Under månaderna som arbetet fortlöpt på plats har de totalt 16 snickarna fått ta emot många positiva kommentarer.
Märker ni att folk har saknat en värmestuga?
– Ja alla som går förbi säger något. Den vanligaste kommentaren är ”Få se hur länge den får stå kvar”. Men vi kan ju inte låta de som förstör styra, utan nu när kommunen gett oss uppdraget att bygga upp den igen så hoppas vi att den får stå ifred den här gången.
Det finns en tanke med att den nya stugan inte får någon kamin.
– Det kanske tar bort risken något för nya bränder för det har ju brunnit flera gånger. Vi får hoppas att den här får vara kvar.
Att bygga upp timmerstugan på ny plats har inneburit flera utmaningar. Inte minst för att det stundtals har varit svårt att få tag på material. Parallellt med arbetet att bygga upp nya värmestugan förlängs även en ramp till ett vindskydd längre bort.
– Jag hade hoppats att vi skulle ha varit klara lite tidigare, men under Coronaåret så har det har strulat lite med att få tag på virke, det har varit brist när folk stannat mera hemma och satsat på egna stugor och altaner.
Johnny Decker bor på Örnäset och besöker ofta Hertsöträsk för att fiska. Dagens fångst blev tre fina regnbågar som han, rensade och klara, bär med sig hem i ryggsäcken.
– Jag är jämt här och fiskar. Jag hoppas det nya får vara i fred. Det är ett så fint friluftsområde. Det är alltid mycket folk här och jag träffar ofta på någon jag känner när jag är här.
Friluftsområdet är välbesökt, kommunens egna mätningar har visat att cirka 11 000 besökare årligen vistas i området.
Friluftssamordnare Petter Nilsson vid Luleå kommun berättar att Hertsöträsk under åren varit svårt drabbat av skadegörelse. Bland annat har tidigare ett utedass anpassat för rullstolsburna bränts ned. Nu hoppas han att platsen får stå utan skadegörelse framöver.
– Det har gått lite i perioder. Ofta har det eldats under kvällar och nätter från valborg och in en bit på hösten. Nu får man hålla tummarna och hoppas att folk inte är så benägna att tända eld på saker utan tro på människans goda natur. Och ju fler människor som rör sig i området desto bättre är det ju, säger han.