Lägerliv gör snälla barn

Martina Edfast, 9 år, är på höstlovsläger i Sunderbyn. Det har temat "Våga vägra rädsla".- Vi har sett en teater om en bonde. Han skötte inte gården och han lyssnade inte på sin fru. I stället drack han öl. Då miste han sin familj och blev luffare, säger Martina Edfast.

"Vi har småbråk i vår skola ibland men inte mobbning", säger Lina Yamada. Hon har just hittat en gammal rostig spik. FOTO: Kurt Engström

"Vi har småbråk i vår skola ibland men inte mobbning", säger Lina Yamada. Hon har just hittat en gammal rostig spik. FOTO: Kurt Engström

Foto: Kurt Engström

LULEÅ2009-10-28 06:00
Det är Unga Örnar Luleåkretsen som för fjärde året i rad arran-gerar höstläger på Sunderby folkhögskola. 35 barn i åldrarna 7 till 13 år ägnar sig åt konst, friluftsliv och dans. I alla aktiviteter återkommer temat "Våga vägra rädsla". Det handlar bland annat om att bekämpa rasism och intolerans.
Gör statyer
När NSD besöker lägret på tisdagsförmiddagen är det "ut i naturen" som gäller. Ledarna har lotsat barnen till skogen nere vid älven. Det leks "dunk" och "tjuv och polis" och äts hamburgare grillade på en medhavd muurikkagrill.
Dagen innan har barnen sett teaterföreställningen "En bisak" med teater Scratch, haft skaparverkstad, sett dans från andra länder och ätit mat från andra länder.
- I skaparverkstaden gör barnen bland annat statyer som beskriver hur de känner inför vissa ord. Det kan vara ord som ovänskap och kamratskap som resulterar i en ledsen min och en glad min, säger ledaren Carola Pantzare.
Hon berättar också om fest och glam.
- Vi ska ha halloweenparty och mörkerskattjakt.
Nya vänner
Noomi Westling Öhman, från Mandaskolan i Luleå, tycker att det är ett jättebra läger.
- Vi pratar om att vi ska vara snälla mot varandra och man lär känna nya vänner, säger hon.
Martina Edfast, från Furuparksskolan i Luleå, berättar om teaterföreställningen "En bisak".
- Den visar att det blir tråkigt om man inte lyssnar på varandra. Bonden bryr sig inte om sin fru och sina barn och då blir han lämnad ensam. Sedan när han har blivit luffare saknar han sin familj, säger hon.
Samtal om mobbning
Lina Yamada, från Furuparksskolan, gillar också lägret.
- Det här lägret är friare än de som Unga Örnar haft tidigare. Då har vi haft scheman och några har tyckt att det har varit som att gå
i skolan. Temat är att vi lär oss tänka på andra och tänka ur andras perspektiv, säger hon.
Ledaren Viktor Söderlund berättar om samtal om mobbning, kränkning och allas lika värde.
- Det handlar bland annat om mobbning och kränkning på grund av hudfärg och familjesituation. Vi har många samarbetsövningar, säger han.
Arbetar ideellt
Viktor Söderlund och hans ledarkollega Beatrice Åström har själva vuxit upp med Unga Örnar-läger. Nu är de ledare.
- Det är viktigt att säga att ledarna arbetar ideellt förutom två ledare som är anställda, säger de.
De tycker att de själva fick ut mycket av lägerlivet som barn och vill nu hjälpa till att ge nya barn värdefulla upplevelser att ha med sig i livet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om