Läger ska locka flickor till teknik

Microsoft Digigirlz är namnet på ett sommarläger i Luleå för tjejer mellan 14 och 17 år. Ledare är Anna Nordqvist och Anna Nilsson.- Vi vill öka tjejers intresse och förståelse av IT. Det blir också massor av roliga kringaktiviteter, säger de.

Anna Nordqvist och Anna Nilsson välkomnar till lägret Microsoft Digigirlz i Norra hamnen i Luleå. "Det ingår restaurangmat i konceptet", säger de. FOTO: Pär Bäckström

Anna Nordqvist och Anna Nilsson välkomnar till lägret Microsoft Digigirlz i Norra hamnen i Luleå. "Det ingår restaurangmat i konceptet", säger de. FOTO: Pär Bäckström

Foto: Pär Bäckström

LULEÅ2009-06-08 20:47
Lägret ger kunskaper i kreativ IT-hantering och är en förberedelse för gymnasiet. Det kommer att pågå i fyra dagar, 15 - 18 juni.
- Alldeles för få tjejer satsar på tekniska utbildningar och yrken. Lägret är ett försök att locka fler. Konceptet är utformat av Microsoft, säger IT-branschrådets ordförande Johan E Bengtsson som är den som har initierat lägret.
IT-företag har pass
Microsoft Digigirlz arrangeras av Norrlands entreprenörsgymnasium - i skolans lokaler som inryms i ett av hamnmagasinen
i Norra hamnen i Luleå. Anna Nilsson och Anna Nordqvist går sista året i gymnasiet och ska fungera som projektledare.
- De har ägnat sig åt projekt under skoltiden och vet hur man gör, säger rektor Anders Karlsson.
Projektet stöds av Luleå tekniska universitet och IT-företag i Luleå som också ska ha pass i form av utbildning och föreläsningar.
Platser kvar
Microsoft kommer att tillhandahålla webbkameror och headset till alla deltagare. Datorer finns på skolan.
- Tjejerna ska bland annat få lära sig att fota och få in bilderna i datorn och att videoblogga. Vi ska också köra kringaktiviteter som volleyboll, säger Anna Nordqvist.
Anna Nilsson och Anna Nordqvist kommer att få hjälp med lägret av fyra sommarjobbare från årskurserna 1 och 2 på Norrlands entreprenörsgymnasium. De kommer att vara anställda av Luleå kommun.
- Det finns platser kvar på lägret, säger Anna Nilsson lockande.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om