Han är en av de många ensamkommande som anlände till Sverige hösten 2015. Han bor i Råneå, går på Språkintroduktion i Luleå gymnasieby och väntar nu på sina betyg. Om några dagar ska Migrationsverket sätta honom på ett flygplan till Irak. Ali Abbas sitter i biblioteket på Kulturens hus i Luleå. Snart ska han möta upp sina kompisar för att spela fotboll.
– Jag vill fortsätta att gå i skolan och börja i gymnasiet. Skolan i Sverige är jättebra, jag lärde mig svenska på fyra månader, berättar han.
Att fortsätta med skolan i Irak ser han inga möjligheter till. Det enda han kommer att fokusera på där är att försöka överleva och – om möjligt – hitta någon av sina släktingar. I dag vet han inte var familjen finns.
– Jag hoppas vid Gud att de lever.
Han är en av de hundratusentals flyktingar som har gjort den livsfarliga resan över Medelhavet. Men som det ser ut nu, var den till ingen nytta. Han har svårt förstå de svenska myndigheternas agerande.
– Om mitt land vore ett bra land där jag kunde leva, varför skulle jag då riskera mitt liv för att komma hit?
Hans första utvisningsbeslut från Migrationsverket kom några dagar innan han skulle fylla 18 år. Han överklagade till Migrationsdomstolen, som fastställde det första beslutet. Migrationsöverdomstolen beviljade inget prövningstillstånd.
Han provade då en annan väg. Han hade blivit utlovad anställning på en hamburgerrestaurang i Luleå, och hade tänkt söka uppehållstillstånd genom att visa att han kunde arbeta och försörja sig. Men det drog ut på tiden att få arbetstillstånd. Nu är det för sent. Ali Abbas sover allt mindre på nätterna. Tankarna på framtiden håller honom vaken.
Den 1 juni trädde förändringen i gymnasielagen i kraft, den som kan ge tillfälligt uppehållstillstånd för studier i fyra år. Därefter är det möjligt att ansöka om ytterligare sex månaders uppehållstillstånd för att kunna hitta ett arbete. Lagen har väckt nytt hopp hos ensamkommande ungdomar runt om i landet. Men för den absolut största majoriteten är det bara ett falskt hopp, menar FARR, Flyktinggruppernas riksråd.
I gymnasieskolan i Luleå finns drygt 200 elever som har ansökt om asyl. En övervägande del av dem har inte fått något beslut på sina asylansökningar än. Troligtvis kommer bara en ytterst liten del omfattas av gymnasielagen, som enligt huvudregeln kräver att man först har fått ett tillfälligt uppehållstillstånd innan man fyller 18 år.
Fredrik Lundh Sammeli (S), riksdagsledamot från Norrbotten och ordförande i socialförsäkringsutskottet, sade i en intervju med Norrbottens media för knappt två veckor sedan, att ungdomar som har fyll 18 år och har ett utvisningsbeslut kan komma att omfattas av lagändringen i vissa fall. Men enligt Migrationsverket kan en person som har fått ett utvisningsbeslut inte få uppehållstillstånd för studier. Det enda undantaget är de som har fått ett utvisningsbeslut med så kallad uppskjuten verkställighet fram till 18-årsdagen för att det saknas ett ordnat mottagande i hemlandet. Ali Abbas vet inte vad han ska tro.
– En del säger att lagen gäller mig, andra säger att den inte gör det. Det känns som om jag försöker hoppa upp, men jag faller ned hela tiden. Det här är min sista chans.
Händer det inget innan veckan är slut så sitter han till ett plan mot Irak på söndag.