Låg utbildning - hög risk för hjärtinfarkt

Lågutbildade löper avsevärt högre risk att drabbas av hjärtinfarkt än högutbildade.Det visar en undersökning som Hjärt- och lungfonden gjort.

Risken att få en hjärtattack är högre om man är lågutbildad, visar en ny studie som Hjärt- och lungfonden tagit fram. FOTO: SCANPIX

Risken att få en hjärtattack är högre om man är lågutbildad, visar en ny studie som Hjärt- och lungfonden tagit fram. FOTO: SCANPIX

Foto:

LULEÅ2009-11-25 06:00
Undersökningen Hjärtinfarktindex 2009 presenterades i torsdags och har kartlagt länsvis hur livsstilen påverkar risken att drabbas av hjärtinfarkt. De faktorer som använts vid sammanställningen var hur mycket frukt och grönt man åt, om man rökte och hur mycket fysisk aktivitet man utövade per dag.
"Chockad"
- Jag blev själv ganska chockad att det var så stora skillnader mellan grupper. Det är dubbelt så stor risk att drabbas om du har en kortare utbildning jämfört med en lång utbildning, säger Roger Höglund, informationschef på Hjärt- och lungfonden.
Varför är det så stora skillnader?
- Det är svårt att svara på. Man kan spekulera i att det kan bero på att man befinner sig i en miljö som är mer utsatt. Det kanske är fler som röker i ens omgivning, man kanske inte har samma tradition med att ha mycket frukt och grönt. Det är därför vi känner att det här är inte riktigt rimligt, säger Roger Höglund.
Äter mindre frukt och grönt
I Norrbottens län visar statistiken att både lågutbildade män och kvinnor har sämre resultat än högutbildade i två av de tre livsstilsfaktorerna, det vill säga har en livsstil som kan leda till ökad risk för hjärtinfarkt. En större andel lågutbildade kvinnor röker och äter mindre frukt och grönt. Även männen med låg utbildning röker mer och är mindre fysiskt aktiva än de med hög utbildning.
Roger Höglund uppger att det inte är någon stor skillnad mellan olika landsändar.
- Det som är frapperande är att mönstret är detsamma. Det här är någonting som gäller överallt, säger han.
Höglund uppger att Hjärt- och lungfonden vill ha en nationell samordnare som kan utreda hur man ska "attackera problemet" och även få till en svensk hjärtplan, något som många andra länder i Europa har. Dessutom menar Höglund att problemet måste synliggöras för beslutsfattare i kommuner och landsting.
"Utjämna orättvisorna"
- Vi skulle kunna rädda väldigt många liv och vi skulle kunna utjämna orättvisorna mycket bättre om vi tog ett mer samlat grepp i samhället, säger Höglund.
Peter Johansson, överläkare och sektionschef på hjärtsektionen på Sunderby sjukhus, tycker inte att siffran för Norrbottens län ur Hjärtinfarktindex 2009 var uppseendeväckande.
- Det var som man skulle förvänta sig. Men jag vill ju att det inte ska vara någon skillnad alls utan att alla ska ha en god hälsa. Det här är egentligen en nationell sak. Det är en fråga som gäller för alla landsting i hela Sverige, säger han.
FAKTA Hjärt- lungfondens Hjärtinfarktindex 2009
➤ Hjärtinfarktindex presenteras för första gången i år. En hjärtinfarkt orsakas av akut syrebrist när en blodpropp bildas i något av hjärtats kranskärl. Det är den vanligaste dödsorsaken i Sverige.
➤ WHO bedömer att 80 procent av hjärt- och kärlsjukdomar kan förebyggas med bättre matvanor, genom att sluta röka och tillräckligt med fysisk aktivitet.
Källa: Hjärt- lungfondens Hjärtinfarktindex 2009 som baserar statistiken från Socialstyrelsen och Socialstyrelsens, Sveriges kommuner och landstings och statens Folkhälsoinstituts rapport Öppna jämförelser 2009-Folkhälsa.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om