Laddat och klart för tre akter

Gott folk! När ni står i Norra hamn i Luleå och tittar på fyrverkerierna som högtidligen avslutar det gamla och välkomnar det nya året så gör det med andakt. Bakom varje minut fyrverkeri ligger fem timmar av förberedelser i Pyrotekniska sällskapet.- Jag har b-sprängkort, säger Nanna Stahre stolt.

Det här är den största nyårsbomben i år, på tolv tum närmare bestämt. Den ska användas i Haparanda. Nanna Stahre och David Andersson ska ha hand om fyrverkeriet i Luleå.

Det här är den största nyårsbomben i år, på tolv tum närmare bestämt. Den ska användas i Haparanda. Nanna Stahre och David Andersson ska ha hand om fyrverkeriet i Luleå.

Foto: Bengt-Åke Persson

LULEÅ2010-12-29 06:00

Nanna Stahre är enda aktiva kvinna i Pyrotekniska sällskapet med sammanlagt 13 aktiva medlemmar. Hon läser till civilingenjör med inriktningen naturresursteknik på universitetet och är inne på sitt fjärde år.

- Jag gillar helt enkelt fyrverkerier och det är något som faller nära geokemin som ingår i mina studier, säger hon.

Mycket pang
David Andersson studerar också till civilingenjör. Hans inriktning är maskinteknik och han är inne på sitt andra år.

- Jag gick med i Pyrotekniska sällskapet för att jag vill göra något mer än bara plugga, säger han.

Nanna Stahre och David Andersson är två av de fem personer som har hand om årets nyårsfyrverkeri i Norra hamnen i Luleå.

- Det blir ett fyrverkeri för 100 000 kronor. För oss är det här en hobby och vi erbjuder mycket pang för pengarna, säger Nanna Stahre.

Trots att det rör sig om en hobbyverksamhet så tillhör Pyrotekniska sällskapet de största fyrverkerifixarna i norra Sverige.

- Vi samarbetar med de större firmorna i branschen och skjuter deras fyrverkerier här uppe, säger David Andersson.

Sällskapet har också arbetat på Vattenfestivalen i Stockholm och på Göteborgskalaset i många år.

Inte raketer
Det är bomber - klotbomber - som gäller, inte raketer.

- Bomberna har en helt annan uppbyggnad än klassiska raketer. Man kan gå upp i kaliber på ett helt annat sätt än med raketer.

- Bomberna kommer färdiga till oss. Vi blandar inget själva. Vårt arbete är att rigga allt och sedan avfyra. Vi bygger upp program. Ibland finns det önskemål om färger och annat. För det mest har vi fria händer, säger Nanna Stahre.

Tre akter
I Norra hamn i Luleå blir det ett fyrverkeriprogram i tre akter i år.

- Vi börjar lågt och stegrar sedan. Efter en konstpaus stegrar vi ytterligare. De största bomberna kommer på slutet. Första akten ska gå i gult, guld och silver, säger Nanna Stahre.

- En akt ska gå i blått, säger David Andersson.

Ser inget själva
Den tredje akten förblir en hemlighet.

De olika metallerna i bomberna ger olika färg när de brinner.

- Strontium ger till exempel röd färg och natrium ger en gul låga, säger Nanna Stahre.

Programmet i Norra hamnen blir mellan åtta och tio minuter långt. Varje minut tar fem timmar i förberedelsetid.

Pyroteknikerna avfyrar fyrverkerierna från isen ungefär 200 meter ut från land.

- Vi ser inget själva. Möjligen efter sista bomben. Annars är det full koncentration på arbetet som gäller. Inget får gå fel, säger Nanna Stahre.

Firar för-nyår
Hon firar för-nyår med Pyrotekniska sällskapet på campus den 29 december.

- Vi badar bubbelpool och bastu och sedan äter vi fin middag. Om det blir något fyrverkeri? Jodå, ett litet efter efterrätten, säger Nanna Stahre och ler.

Hon vill också gärna doktorera. Om hon lyckas och blir doktor så kommer hon därmed också att bli föremål för en salut - avfyrad av Pyrotekniska sällskapet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om