L-toppar vill skrota Alliansen

Frågan om Liberalerna ska vara eller icke vara i Alliansen lyfts inför partiets landsmöte. I Norrbotten öppnar tunga företrädare för nya samarbetsformer.

Öppen. Anne Kotavuopio Jatko kommer att följa den linje som beslutas på landsmötet.

Öppen. Anne Kotavuopio Jatko kommer att följa den linje som beslutas på landsmötet.

Foto: Mattias Forsberg

Luleå2017-10-04 11:29

Det blir ingen partiledarstrid på Liberalernas landsmöte i november efter att Birgitta Ohlsson dragit tillbaka sin kandidatur och låter Jan Björklund sitta kvar. Men debatten kan bli het ändå. Riksdagsledamoten Mathias Sundin och Per-Åke Fredriksson, länsordförande i Gävleborg och ledamot i partistyrelsen, har lämnat in en motion om att Liberalerna bör gå till val utan Alliansen.

Sundin och Fredriksson anser att partiet inte har råd att förhandla bort sin politik redan före valet och att Alliansen har spelat ut sin roll i och med att det parlamentariska läget har förändrats med Sverigedemokraterna som ett tredje block.

– Jag följer det beslut partiet tar. Väljer vi Alliansen gör vi det, men jag har inget emot att driva ett eget program heller. Vi har förnyat oss på många områden och tagit fram nya förslag, så jag känner att vi har ett bra program, säger Anne Kotavuopio Jatko som är ordförande och riksdagskandidat för Liberalerna i Norrbotten.

Kotavuopio Jatko upplever inte att frågan om att lämna Alliansen är särskilt aktuell i partidistriktet.

– Till mina öron har inte den här diskussionen nått. Men det kanske uppstår en diskussion nu.

Jens Sundström, oppositionsråd i Region Norrbotten och ledamot i Liberalernas partistyrelse, konstaterar att regeringsfrågan ständigt är på tapeten.

– I partistyrelsen har vi naturligtvis redan vänt och vridit på den och kommer göra det ännu mer under hösten, säger Sundström.

Han tycker att den hållning partiet kommunicerat – att i första hand söka stöd för en Alliansregering och i andra hand samarbeta över blockgränsen – är bra.

Däremot har Sundström svårt att se ett regeringssamarbete mellan Socialdemokraterna och ett eller flera borgerliga partier. En bättre lösning kan vara att inte bilda någon koalition i minoritet, utan låta ett parti regera ensamt och söka breda uppgörelser i riksdagen.

– Minoritetsregeringar med flera partier skapar sådana låsningar. De förhandlar fram en position som sedan är jättejobbig att förhandla med riksdagen. Då är det bättre att ett parti sitter i regering och accepterar att riksdagen bestämmer över regeringen.

En Ola Ullsten-lösning?

– Absolut, om det nu är vi som ska vara där. Eller Socialdemokraterna i minoritetsregering, vilket parti som helst som har en politik och en budget som är förankrad i riksdagen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!