Kyrkovalet – så tycker kandidaterna

Sedan förra kyrkovalet har Svenska kyrkan i Luleå stift tappat över 16 000 medlemmar.
Endast 13 procent av de röstberättigade gick till valurnorna 2009 och nu den 15 september är det dags igen.
Heta frågor om partipolitik, homvigslar och kvinnopräster splittrar i ett iskallt val.
– Det kommer krav på en haverikommission, säger Stefan Aro (fk), präst i Juoksengi.
NSD:s Kristoffer Naess ger dig här en inblick inför kyrkovalet och frågar tre kandidater var de står.

Foto:

Luleå2013-09-02 09:03

Helena Nordvall, Borgerligt alternativ, sjukgymnast från Boden. 1:a namn på listan till Kyrkomötet och stiftet.

Gruppen är ny för i år och bildades när moderaterna 2011 som parti lämnade svenska kyrkan.

Vilken är valets viktigaste fråga?

– Det är personerna som gör kyrkan inte partipolitiken. Det är en av de viktigaste punkterna i vårt program som vi går till val på. Socialdemokraterna går nästan åt det andra hållet att det är partiet styr kyrkopolitikerna. Men det är kyrkans behov som ska sättas i första rummet, inte partipolitiken. Centern och kristdemokraterna har inte hunnit med detta, men de är på gång. En annan fråga är att vi måste ha god hushållning med tanke på en lägre kyrkoavgift. Vi vill jobba att den ska vara så låg som möjligt och undersöker möjligheten att undvika avgifter som upplevs så orimliga. Det är framför allt de som har höga inkomster och vi borde där sätta ett tak. Man ska inte behöva gå ur kyrkan på grund av den höga avgiften.

Fungerar systemet med ett val till kyrkan bra?

– Jag tycker att svenska kyrkan är en folkkyrka. Vi tycket att all verksamhet kommer från församlingarna det är där vi firar gudstjänst, utövar diakoni, utbildning och mission. Det är också viktigt att man använder sin skyldighet och rättighet att rösta i valet.

Tror du samkönade vigslar och kvinnoprästmotstånd blir en fråga i valet?

– Inte så. Det är redan diskuterat och det finns ett beslut. Så det gäller att gilla läget. Det finns idag andra nomineringsgrupper som har det här som viktiga frågor. Men det har inte vi. Med tanke på samkönade äktenskap så värnar vi om etik och medmänsklighet som är förbunden med kristendomen.

Vilka är den viktigaste lokala frågan i Norrbotten?

– Jag tycker att våra kyrkobyggnader som kulturbärare tyvärr står tomma. Där måste vi göra något och det är en viktig stiftsfråga. Vi måste bevara och förvalta dem på rätt sätt. Små församlingar har inte råd att underhålla sin kyrkor, där måste stiftet hjälpa till.

Är medlemstappet ett problem?

– Vi diskuterar det här väldigt mycket. Sen är det faktiskt inte så stort tapp. Förut blev man medlem av hävd, vi har trots allt sex och en halv miljoner medlemmar av nio miljoner. Självfallet vill vi arbeta för att man inte går ur kyrkan. Den största orsaken att man gör det är inte tron, utan avgiften.

Stefan Aro, Frimodig kyrka, präst i Övertorneå. 2:a namn på listan till Kyrkomötet.

Frimodig kyrka är med i valet för tredje gången och fick vid förra valet 4,8 procent av rösterna i Luleå stift.

Vilken är valets viktigaste fråga?

– Svenska kyrkan står inför stora utmaningar. Krismedvetenheten ökar hela tiden. Fler och fler grupper i Kyrkomötet vill att man ser över alltihopa. Det kommer komma motioner om en framtidskommission, en slags haverikommission. Vi tappar ju medlemmar varje år. Ungefär 30 procent av alla som föds idag blir medlemmar genom att de döpts. Det kommer inte hålla, vi kommer inte kunna hålla anställda eller verksamheter. Vi behöver prioritera gemenskaper och bygga församlingar. Och att frivilliga går in i uppgifter, det går inte att ha anställda till allting längre. Bilden är att allting är frid och fröjd, men så är det inte.

Ni är också kritiska till partipolitiken inom kyrkan. Varför?

– Partipolitiken håller Svenska kyrkan i sitt grepp. I Kyrkomötet diskuteras saker öppet, men när man sedan kommer till beslut har allt bestämts bakom kulisserna. Alla ska rösta efter partipiskan. Fler och fler lämnar partipolitiken och det luckras upp. Det blir flera, iallafall lokalt, som rösta på politiskt obundna personer istället för partier. Det är ju ett sätt att få upp röstdeltagandet som är pinsamt lågt.

Ni har gjort er kända som motståndare till samkönade vigslar. Vad ligger bakom det ställningstagandet?

– Vi kommer fortsätta motionera om det här, eftersom det inte är förenligt med klassisk kristen tro. Det här börjar få konsekvenser för Svenska kyrkan. Samarbetet med andra kyrkor knakar i fogarna. En jättestor afrikansk luthersk kyrka har skickat brev till ärkebiskopen och sagt att de kommer bryta samarbetet med Svenska kyrkan, vilket de också har verkställt.

Ni har även haft synpunkter på kvinnopräster?

– Det finns ju ett majoritetsbeslut här. Och det beslutet gäller i Svenska kyrkan. Inom Frimodig kyrka rymmer vi båda hållningarna, för det är inte så enkelt, det handlar om övertygelse. Man kan inte bara slå näven i bordet och säga att så här är det. Kan man hantera olikheter i en vanlig familj så måste man också kunna göra det in en församling.Vi måste hitta en samexistens och ömsesidig respekt runt det här.

Maria Johansson Berg, Socialdemokraterna, samordnare ESF-rådet. 2:a namn på listan till Kyrkomötet och 1:a namn till stiftet.

Socialdemokraterna är starka i kyrkan. I stiftet fick de i förra valet 46,3 procent av rösterna.

Vilken är valets viktigaste fråga?

– Vi vill öppna upp kyrkan mot omgivningen och andra aktörer som arbetar med samma frågor. Tillskillnad från andra grupper vill vi att kyrkan blir mindre en exklusiv grupp. Vi har arbetat för det här i stiftet under flera år. Det är på bra väg, men man måste utöva en påverkan på församlingarna så man blir bekväm med att vara en aktör i samhället.

Är det en lösning på det stor medlemstappet?

– Lösningen på det är att stärka vissa medlemmars motiv att vara delaktiga, till exempel genom volontärarbete. Vi har en väldigt stor grupp passiva medlemmar idag så vi behöver minska den gruppen och öka den som vill använda sitt medlemskap till att göra nytta. Det är en stor fråga för oss.

Många anser att partipolitiken kväver kyrkan. Hur ser ni på det?

– Partiet gör ett superbra jobb. Med tanke på hur medlemsstrukturen ser ut måste vi ha representanter för dem som bara går till kyrkan vartannat år. Vi måste ha en fot ute bland medlemmarna annars blir det en liten exklusiv grupp som styr. Vi vill inte att det här ska bli ett medelklassreservat med en homogen grupp som redan idag är aktiv. De grupper som är nya sedan vi skiljdes från staten utgörs av anställda. Och de kan inte bestämma över sig själva. De frågorna som de tar upp är interna saker som inte rör medlemmarna. Inte är medlemmarna intresserade av de navelskåderierna om teologiska meningsskiljaktigheter som de grupperna sysslar med.

Är kyrkoavgiften för hög?

– Den är hög. Men Svenska kyrkan är svår att jämföra med andra organisationer. Vi är inte bara en intresseklubb. Vi vill stärka motiven till att vara medlem, för de som använder sitt medlemskap är den inte hög. Det finns fruktansvärt många olika sätt att utnyttja medlemskapet.

Partier i Norr- och Västerbotten som ställer upp i valet till Kyrkomötet och stiftet

Socialdemokraterna

Borgligt alternativ

Centerpartiet

Fria liberaler i svenska kyrkan

Frimodig kyrka

Kristdemokrater i svenska kyrkan

Miljöpartister i svenska kyrkan

Partipolitiskt obundna i svenska kyrkan

Sverigedemokraterna

Vänstern i svenska kyrkan (enbart stiftet)

Samernas väl i Luleå stift (enbart stiftet)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om