Kyrkans hus säljs

Enligt planerna ska Lulebo köpa Kyrkans hus för att bygga om det till bostäder. Domkyrkoförsamlingen flyttar i stället in i bottenvåningen på det hyreshus som Lulebo bygger i kvarteret Hönan.

Enligt planerna ska Lulebo köpa Kyrkans hus av domkyrkoförsamlingen och bygga om fastigheten till hyresbostäder. Domkyrkoförsamlingens administration ska flytta in i det hus som Lulebo ska bygga på andra sidan om domkyrkan.<_Bildtext Fotobyline>FOTO: Pär Bäckström</_Bildtext Fotobyline>

Enligt planerna ska Lulebo köpa Kyrkans hus av domkyrkoförsamlingen och bygga om fastigheten till hyresbostäder. Domkyrkoförsamlingens administration ska flytta in i det hus som Lulebo ska bygga på andra sidan om domkyrkan.<_Bildtext Fotobyline>FOTO: Pär Bäckström</_Bildtext Fotobyline>

Foto: Pär Bäckström

LULEÅ2010-12-10 06:00

Ännu är tidsplanen för den här "flytt- och byggkarusellen" inte fastställd.

- Vi väntar på att detaljplanen för kvarteret Hönan ska godkännas. Men så fort det är klart börjar arbetet, säger Lulebos verkställande direktör Anders Sandberg.

Lulebo siktar alltså på ytterligare bostadsbyggande i det attraktiva centrumläget. Förhandlingar förs med domkyrkoförsamlingen om att köpa Kyrkans hus, beläget intill domkyrkan, för att bygga om det till hyreshus.

Som NSD tidigare har berättat har Lulebo sökt bygglov för att bygga ett fem våningar högt hyreshus i vinkel med cirka 30 lägenheter i kvarteret Hönan, vid domkyrkan där Norrbottens-Kurirens gamla presshall nu står. Presshallen ska rivas, enligt Lulebos planer.

Satsning på centrum
Lulebos satsningar i centrum ligger helt i linje med direktiven från ägarna. Enligt ägardirektiven ska det allmännyttiga bostadsföretaget öka sitt ägande i områden där man äger en mindre del av fastighetsbeståndet (exempelvis centrum) och sälja ut fastigheter i områden där man äger huvuddelen av fastighetsbeståndet (exempelvis Mjölkudden, Porsön och Malmudden).

Vid årsskiftet kommer Luleå domkyrkoförsamling och Örnäsets församling att gå samman. Sammanslagningen innebär att domkyrkoförsamlingen inte kommer att behöva lika stora lokalytor framöver. Enligt planerna ska domkyrkoförsamlingen flytta sin verksamhet till andra sidan domkyrkan och i fortsättningen ha sin administration i bottenvåningen på Lulebos nya hyreshus i kvarteret Hönan när det står färdigt.

Enligt Peder Jonsson, domprost i domkyrkoförsamlingen, säljs Kyrkans hus för att rädda pengar till själva verksamheten.

- Det är ju en symbolbyggnad och jag kan förstå att det finns en oro bland församlingsmedlemmarna. Men lågkonjunkturen och ett minskande antal medlemmar leder till en ansträngd ekonomi. För att slå vakt om personalen och den församlingsvårdande verksamheten måste vi se över vilka möjligheter vi har. Ingenting är dock definitivt bestämt ännu, säger Peder Jonsson.

Bygg- och flyttkarusell runt domkyrkan
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om