Kyrkan som gör skillnad

Svenska kyrkans arrangemang under påskhelgen för tankarna till död och uppståndelse. Men det finns ett ställe där död och uppståndelse är fysiskt närvarande – Sunderby sjukhus. På sjukhus går människor ur tiden medan många får hjälp med tillfrisknande. Ges en andra chans. Eller uppståndelse, om vi så vill.

Ljus. Mats Emanuelsson och en kvinna tänder ljus i minne av Kristi uppståndelse.

Ljus. Mats Emanuelsson och en kvinna tänder ljus i minne av Kristi uppståndelse.

Foto: Peo Rask

Luleå2014-04-21 13:11

Oavsett dag – svart eller röd – så är sjukhuset en arbetsplats. Här måste alltid personal finnas. Det handlar i vissa fall om liv eller död.

NSD begav sig Sunderby sjukhus och fann informationsdisken obemannad. Anslagstavlorna skvallrade inte om några aktiviteter under helgen. Men det är kanske inte så konstigt då påskhelgen är en tid av kontemplation och eftertanke. I namn av de senare kallade Sjukhuskyrkan till påskgudstjänst.

Trapphus K är adressen, plan 6. Kyrkan, eller Stillhetens rum som den också kallas, är ett ljust rum tack vare ett stort panoramafönster. I rummet finns inga bänkrader. Tanken är att patienter ska kunna komma hit i rullstol eller också att en eller flera sjukhussängar kan rullas in.

Det råder en avspänd stämning under gudstjänsten. Prästen, Stefan Widman, sitter tillsammans med besökarna. Han är klädd i vit skrud och i stark kontrast till den har han gympaskor i knallorange och neongrönt.

– Det är idag, på påskdagen, som vi har anledning att säga Glad påsk eftersom Kristus är uppstånden, inleder han.

Stefan Widman berättar om uppståndelsen och Lennart Johansson (piano) bistår med musik till dagens fyra psalmer.

Sju personer är samlade. Vid senaste gudstjänsten kom tretton. Att det är färre kan bero på att många patienter blivit hemskrivna under helgen. En del patienter är för svårt sjuka för att kunna komma.

– I Sjukhuskyrkan möter vi kanske inte massorna, men det vi gör är meningsfullt. Vi är här för såväl patienter som anhöriga, och så har vi några som kommer hit eftersom de har Stillhetens rum som sin kyrka. Alla är välkomna.

Kyrkan har gudstjänster två gånger i veckan, torsdag och söndag. Fyra anställda – två präster och två diakoner – ser till att det också finns uppsökande verksamhet.

– Vill en patient eller en anhörig ha ett samtal, så ställer vi upp. Vi har beredskap året runt, dygnet runt.

Gudstjänsten och sången varade i 30 minuter. Därefter följde kyrkkaffe och lite småprat för den som önskar.

Nej, det blev inget prat om krämpor eller diagnoser. För det finns läkare och annan personal. I Sjukhuskyrkan föds hopp om det möjliga i en för många till synes hopplös situation. Sådan den kan vara för den som av sjukdom fått livet förändrat.

Vid hemgång, antingen till patientsal eller egen bostad, fick besökarnas tankar sällskap av Stefan Widmans ord:

– Låt oss tro fastän vi inte förstår. Livet är starkare än döden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om