I helgen besökte Clive och Marianne Adams Haparanda och Luleå. Efter att tidigare ha bott och verkat i Storbritannien, Sydafrika och Norge är det äkta paret samfundsledare för Frälsningsarmén i Sverige och Lettland sedan i januari. Just nu reser de runt i landet för att bekanta sig.
En av deras viktigaste uppgifter är att hitta Frälsningsarméns roll i samhället och staka ut en riktning mot framtiden.
– Vi måste hitta vår plats i en värld som har förändrats väldigt mycket. Kyrkan har förlorat sitt fotfäste, säger Clive Adams.
Han tycker att organisationen behöver reformeras i sitt sätt att rekrytera nya medlemmar – men också att innehållet behöver ses över.
– I stora frågor ses vi som gammalmodiga i vår hållning och vi måste anpassa vår teologi.
Clive Adams syftar bland annat på jämställdhetsfrågor och integration.
– Vi måste lista ut vad bibeln säger och vad vi ska göra.
Den nya ledarduon är övertygad om att kyrkan fortfarande är viktig.
– Folk är inte glada i organiserad religion, men jag tror att kyrkan har en roll att spela i folks vardag, säger Marianne Adams.
– Men man måste känna sig välkommen. Ibland känner jag mig som en främling när jag går på gudstjänst, säger Clive Adams.
Allra svårast är kanske att locka unga medlemmar. Men de tror att det går.
– En utmaning i alla samfund eftersom ungdomar har sådana otroliga valmöjligheter i dag. Vi måste få dem att berätta för oss vad de är intresserade av, säger Clive Adams.
Han tror att mer fokus på social rättvisa, en vilja att förbättra världen, kan vara en väg att gå.
– Många är intresserade av det. Börjar vi jobba med sådana frågor kan vi locka ungdomar.
Frälsningsarmén finns i 128 länder. I Europa arbetar samfundet mycket med att bekämpa människohandel – och i enskilda länder står frågor som drogmissbruk och äldreomsorg högt på dagordningen.
Till exempel stöttar Frälsningsarmén i Sydafrika arbetet mot hiv och i Storbritannien fokuserar organisationen mycket på att hjälpa hemlösa. I Sverige är integration en stor fråga och Frälsningsarmén lägger mycket av sin kraft på att hjälpa människor från andra länder att komma in i samhället.
– Frälsningsarmén är behovsbaserad, säger Clive Adams.
Marianne Adams håller med. Hon tycker också att organisationen följer med i samhällsutvecklingen på det sätt som krävs.
– I både Norge och England var vi duktiga på att följa med, säger hon.
Religionen och tron på gud, då? Både Clive och Marianne Adams tycker att andlighet är viktigt och anser att samhället på många sätt har blivit mer öppet för det. Men den som deltar i Frälsningsarméns aktiviteter behöver inte nödvändigtvis ta del av religiösa inslag, säger de.
– Vi fokuserar på att bygga relationer. Det andliga får komma sedan, om man är intresserad, säger Clive Adams.