Kyösti – en romsk brobyggare

Kyösti Lindberg, 19, tog som första rom studenten i Luleå 2012. Efter sin examen fick han jobb som brobyggare på Arbetsförmedlingen. Han bygger broar mellan romerna och myndigheter och arbetsmarknad.
– Jag har hjälpt några romer att få jobb eller praktikplatser. Resultatet är ganska bra efter ett års brobygge, säger han nöjt.

Avslöjandet om Malmö-polisens registrering av romer förmörkar hösten 2013 för Kyösti Lindberg. Han säger: "Jag har arbetat för att minska rädslan och misstänksamheten mot myndigheter. Nu vet jag inte vad jag ska säga".

Avslöjandet om Malmö-polisens registrering av romer förmörkar hösten 2013 för Kyösti Lindberg. Han säger: "Jag har arbetat för att minska rädslan och misstänksamheten mot myndigheter. Nu vet jag inte vad jag ska säga".

Foto: Pär Bäckström

LULEÅ2013-10-07 06:00

Vi möts några dagar efter att nyhetsbomben om Malmö-polisens registrering av tusentals romer briserat. Kyösti Lindberg säger sig inte ha tagit in det som hänt fullt ut. Det är svårt för honom att smälta.

– Det går ju helt mot det brobyggande som pågår, men jag tror inte att Luleåpolisen har registrerat oss romer i Luleå.

Han konstaterar att romerna alltid har burit på en rädsla för myndigheter.

– På 1800-talet hängdes romer. Fram till 1970-talet fick romer inte stanna på en och samma plats mer än tre veckor, sedan jagades de iväg. Bostäder kunde de inte få – och det är svårt fortfarande. Så nu 2013 avslöjas polisens registrering samtidigt som vi som fått arbete som brobyggare ska försöka lyfta av rädslan hos vårt folk. Jag har försökt förklara vad myndigheter gör och uppmanat romer att inte vara så kritiska mot myndigheter. Nu vet jag inte riktigt vad jag ska säga.

Har seminarier

Kyösti Lindberg fortsätter i alla fall att jobba som tidigare. Han beskriver sina arbetsuppgifter som brobyggare lite grundligare.

Han hjälper och är stödperson åt romer som kommer till arbetsförmedlingen. Han fungerar som tolk och hjälper till med ifyllnad av blanketter och annat skrivarbete.

– Och jag har seminarier för myndigheter, arbetsgivare, Luleå kommun och andra. De får kunskap om romer. Kunskap motverkar fördomar, säger han.

Det är kunskap om romernas traditioner kultur, språk och identitet som Kyösti Lindberg förmedlar.

– En väldigt viktig del i vår kultur är respekten för äldre. Barnen tar hand om gamla och sjuka föräldrar. Romer håller ihop överhuvudtaget. Vi lämnar inte någon i sticket.

Alla över en kam

Kyösti Lindberg ser registrering av romer som det yttersta tecknet på fördomar och berättar att romer i dag i sin vardag tvingas uppleva många fördomar. I det fallet är Luleå inget undantag.

– När vi går till affärer har vi ofta vakter efter oss och bland arbetsgivare finns det många som inte tycker om vårt ursprung, säger han.

Han berättar om fall i södra Sverige där högutbildade romer som sökt jobb blivit förbigångna av icke-romer med lägre utbildning.

– Här i Luleå är utbildningsnivån bland romer låg.

Den värsta fördomen av alla tycker Kyösti Lindberg är den att människor drar alla romer över en kam istället för att se en grupp av individer som är olika.

– Man kan inte betrakta alla romer som tjuvaktiga om en rom har stulit.

Bra utbildning

Framöver ska Kyösti Lindberg samla romska ungdomar till möten en gång i månaden på Lillan i Luleå. Det första mötet hölls i augusti i år.

– Det ska vara stärkande möten, säger han.

Han berättar om en webbutbildning som Arbetsförmedlingen lanserar för att motverka fördomar om romer och främja romers position på arbetsmarknaden.

– Den är väldigt bra och jag önskar att så många som möjligt skulle ta del av den.

Som den första romen att ta studenten i Luleå och efter det ha fått en anställning på Arbetsförmedlingen går han in för att uppmuntra andra unga att satsa på utbildning. Själv funderar han på att kanske läsa vidare på universitet.

Vill bli revisor

– Jag skulle gärna vilja bli revisor. Men tanken att satsa på en dyr utbildning och sedan inte få något jobb därför att jag är rom gör mig tveksam. Jag vill inte steka hamburgare på Mc Donalds om jag har en revisorsutbildning.

Kyösti Lindberg vill trots allt tro på en ljusnande framtid för romerna.

– Regeringen tog en strategi för romsk inkludering i februari 2012. Den sträcker sig till 2032 och gäller utbildning, arbete, bostad, hälsa, social omsorg och trygghet. Enligt strategin ska den som fyller 20 år 2032 ha likvärdiga möjligheter i livet som den som är icke-rom, säger han.

Själv är han 19 år och tycker sig ha nått en bra bit på vägen mot inkludering.

– Men de flesta romer är fortfarande exkluderade i det svenska samhället. Arbetet för inkludering har just börjat, säger han.

I romsk orkester

När Kyösti Lindberg är ledig från jobbet som brobyggare på Arbetsförmedlingen spelar han i den romska orkestern "Terno Drom". Han berättar glatt om fler och fler engagemang. Orkestern har vid det här laget uppträtt på en mängd tillställningar i Luleå och är känd av de flesta Luleåbor.

– Våra senaste spelningar var på "Kulturnatten" och vid invigningen av det nya Hertsö centrum. Vi spelar också på privata tillställningar.

Terno Drom spelar enbart romsk musik men Kyösti berättar att den har en stor bredd.

– Den romska musiken är vemodig men kan också vara väldigt glad och fartfylld.

En tillställning där Terno Drom står i centrum är romernas nationaldag som sedan 2009 firas offentligt med en stor konsert i Kulturens hus.

– Det är mycket roligt. Så många Luleåbor vill komma och fira med oss, säger Kyösti Lindberg

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om