Kvitto eller sotarintyg krav om du slänger ut oljepannan

Luleå2006-02-07 00:00
Som mest kan du få 14 000 kronor för att byta ut oljepannan. Har du direktverkade el är takbeloppet 30 000 kronor. För att få pengarna måste en hel del kriterier uppfyllas.

En oljepanna kan se ut på många olika sätt. Antingen går det endast att elda olja i den. Eller så är den försedd med en elpatron samt möjlighet till eldning av ved eller pellet. När det gäller renodlade oljepannor som är i drift är läget solklart. Den som byter ut en sådan mot antingen fjärrvärme, biobränsle eller en berg- ,sjö- eller jordvärmepump kan få stödet. Men om pannan har använts med annat än olja kan det ställa till med problem. Kravet för att få pengarna är nämligen att oljepannan anses vara i bruk, vilket innebär att det krävs till exempel kvitton på inköpt olja, sotningsintyg eller någon annan form av intyg från till exempel sotaren som kan bekräfta detta.



Den som ansluter till fjärrvärme kan få stöd till materialkostnaden för abonnentcentral och värmeväxlare samt arbetskostnaden för installation av dessa. När det gäller värmepumparna omfattar stödet materialkostnad för värmepump och kollektor samt arbetskostnad. Här är dock viktigt att anpassa anläggningen så att det krävs maximalt 35 procent el för att klara uppvärmningen och tappvarmvattnet.

Biobränsleanläggningar måste ha automatisk bränsletillförsel vilket innebär att vedpannorna inte omfattas av stödet. Stöd ges för materialkostnad för värmepanna samt anordningar för bränslelagring och bränsletransport samt arbetskostnad för installation. Man kan få högst 30 procent av de totala kostnaderna i stöd med ett takbelopp på 14 000 kronor. Utöver de här stöden går det även att få upp till 7 500 kronor för att installera solvärme.



När det gäller konvertering från direktverkade el är takbeloppet på 30 000 kronor eller maximalt 30 procent av den totala kostnaden. Den främsta anledningen till att beloppet är högre är att det är dyrare att byta ut den direktverkande elen. Även det här stödet omfattar byte till samma sorts värmebärare som för de oljeuppvärmda villorna, med den skillnaden att villaägaren måste installera ett vattenburet system som fördelar värmen i huset och att man kan få stöd till byggandet av en ny skorsten.

För båda stödformerna gäller det att åtgärderna får ha påbörjats tidigast den 1 januari 2006 och ska vara slutförda senast den 31 december 2010.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!