Kvinnorna ska ta honom till Bryssel

Han är nummer tio på Folkpartiets EU-lista.Nu hoppas Luleåbon Jens Sundström, 43, att det är kvinnorna som ska kryssa honom raka vägen in till Bryssel.

STÖD. Jens Sundström vill till EU- för att den drömmen ska bli verklighet krävs personröster.

STÖD. Jens Sundström vill till EU- för att den drömmen ska bli verklighet krävs personröster.

Foto: Pär Bäckström

Luleå2014-05-22 16:20

Idag har Folkpartiet tre platser i EU - parlamentet. Jens Sundströms har alltså ingen topplacering utifrån tidigare valresultat. Men, han har inte gett upp hoppet. Jens Sundström är en av fyra EU-kandidater som Liberala kvinnoförbundet förespråkar och det hoppas han ger honom extra glidvalla.

Så - det är kvinnorna som ska få dig till Bryssel?

– Ja, och det är fasiken ingen överdrift. Rent matematiskt är det lätt att kryssa sig in i EU, men man måste ha ett nationellt nätverk, man måste ha sympatier från sitt eget riksnätverk för att ha en sportslig chans och det har jag via Liberala kvinnor. Det kan handla om att man behöver 20 000 kryss, så det är inte omöjligt.

Och vem är det du vill putta bort, om vi utgår från att ni får tre mandat.

– Marit Paulsson är toppkandidat, hon fick mer än 400 000 kryss i förra valet så henne går det inte att konkurrera med. Andra namnet är Cecilia Wikström, hon är född i Kalix och också en kandidat från Liberala kvinnor, så det får bli tredjenamnet då, Jasenko Selimovic.

EU - Sverige och frågor om jämställdhet - hur hänger det ihop?

–  Vi i Sverige kan inte slå oss på bröstet och peka på områden där vi kommit längre än andra. Vi i Sverige har en segregerad arbetsmarknad, vi ligger i botten och har dålig jämställdhet i bolagsstyrelser. Hur kan EU stötta jämställdheten i Sveriges, istället för att vi lite självgoda ska peka på vad andra länder har att jobba med?

Ska man på EU-nivå lagstifta om kvotering till bolagsstyrelser?

–  De största börsbolagen som inte har lyckats med jämställdheten kan man via lagstiftningen ställa krav på, exempel vis 60 / 40 av det lägst representerade könet. Det är ingen ekonomisk fråga.

Du kommer driva frågan om kvotering om du kommer in?

– Ja, den frågan hör hemma på EU-nivå. EU-s bas är frihandel och krav på bolag gör det mer enhetligare mellan länder.

Går du emot ditt parit i den här frågan?

– Det här är min hållning. Vi i partiet har passat på den frågan.

Slutligen - vad spelar det för roll vilka som sitter i bolagsstyrelser? Har inte vinstdrivande företag egen kompetens att tillsätta de som kan mest?

– Men det gör man ju inte idag om vi tittar på kollektiv nivå. Idag är det cirka tretton procent kvinnor i bolagsstyrelser, beroende hur man tittar. Att ha 60 / 40 i styrelser är ett rimligt krav på större börsbolag, det ska man klara utan att känna sig kränkt, höll jag på att säga.

Frågor Jens Sundström vill driva i EU

¤ Rätten till fri abort i alla EU- länder.

¤ Sexualkunskap till alla tonåringar inom EU och information om preventivmedel.

¤ Kriminalisera sexhandel och sexköp.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om