"Kvinnorna har inneburit andra perspektiv"

Biskop Hans Stiglund gläds stort över kvinnornas intåg i prästyrket. Han är också självkritisk och tycker att han borde ha gjort mer för att komma till rätta med kvinnoprästmotståndet.- Kvinnorna har inneburit andra perspektiv, ett annat språk och ett annat sätt att mötas. Det är de som efterfrågas och har blivit våra ansikten utåt, säger han.

Biskop Hans Stiglund ser på sin kyrka med stor kärlek men han är också djupt bekymrad över att så många kvinnor känner sig kränkta. "Nu ska vi djupintervjua alla kvinnliga präster och andra kvinnliga medarbetare för att kunna ge dem bättre stöd", säger han. FOTO: Göran Ström

Biskop Hans Stiglund ser på sin kyrka med stor kärlek men han är också djupt bekymrad över att så många kvinnor känner sig kränkta. "Nu ska vi djupintervjua alla kvinnliga präster och andra kvinnliga medarbetare för att kunna ge dem bättre stöd", säger han. FOTO: Göran Ström

Foto: Göran Ström

Luleå2008-09-27 06:00
Det är 50 år sedan prästämbetet öppnades för kvinnor.
Vi möter Hans Stiglund en vecka innan 50-årsjubileet i Kyrkans hus och domkyrkan. Han håller på att läsa en jubileumsbok i vilken ett antal kvinnliga präster berättar om sina upplevelser under åren. Biskopen är tagen.
- Att läsa deras berättelser är att sitta på deras platser en stund. Upplevelsen går in i kroppen på ett annat sätt än om jag försöker göra mig egna bilder av hur det är att vara kvinna och präst, säger han.
Hans Stiglund påpekar mäns och kvinnors olika livserfarenheter och att kvinnorna har berikat kyrkan och hjälpt också männen till ett annat språk och ett annat sätt att mötas.
- Kvinnorna har kommit med nya ingångar till bibeltexter som jag tycker tydliggör och ger ahaupplevelser. Det blir andra nyanser som församlingsborna känner av.
- Så länge alla präster var män var rollerna fasta och låsta. Det var svårt att vara sig själv. Nu är sätten att fungera friare.
De allra flesta församlingsborna är enligt Hans Stiglund positiva till kvinnliga präster. Men han påpekar att det i vissa delar av stiftet finns fromhetstraditioner och fromhetsriktningar som har svårt att bejaka kvinnor som präster.
- Där kan kvinnor bli utsatta, säger han.
Han tar också upp en enkät som Kyrkans Tidning har gjort som visar att många kvinnliga präster känner sig diskriminerade.
- Det handlar om vad det finns för kulturer i församlingarna och arbetslagen, om chefskap och om lönesättning.
- Det finns manliga präster i stiftet som är emot kvinnliga präster. Samtidigt är vi väldigt tydliga med att tala om att kvinnor och män har lika rätt att vara präster och att det är förbjudet att diskriminera kvinnor. Nu måste vi bli ännu tydligare, säger Hans Stiglund.
Samtidigt som han förklarar att han respekterar människors olika övertygelser jämför han bibeltolkningen att kvinnor inte ska vara präster med bibeltolkningen att det är okej att hålla slavar. Han tycker att tolkningarna tillhör en förgången tid.
- Det är väldigt snäva bibeltolkningar och ingen hävdar längre att det är rätt att hålla slavar... säger han.
Innan vi skiljs åt frågar jag Hans Stiglund om han tror att 5 000 laestadianer skulle lämna Svenska kyrkan om man valde en kvinnlig biskop i dag - ett hot från senaste biskopsvalet när Karin Burstrand var en hård konkurrent till Hans Stiglund själv. Han svarar:
- Man kan inte dra alla laestadianer över en kam. Det finns många som accepterar kvinnliga präster bland dem. När det gäller de som mår så dåligt av kvinnliga präster och tanken på en kvinnlig biskop kan jag tycke att det vore bättre om de hittade ett annat andligt sammanhang.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om