I korta drag ska tio par bildas. Tio flickor eller yngre kvinnor med koppling till Tornedalen får möjlighet att följa en mentor under ett års tid.
- Under roliga, trygga och generösa former ska de få utforska sina rötter. Känna på dem utan att behöva förklara sig. De ska få råd och stöd. Vem är jag? Varför har jag ett finskt efternamn? Varför pratar min pappa meänkieli men inte jag? Men de får också hjälp med sin personliga utveckling karriär. Att våga lita på sig själv och känna att jag duger hur jag än är, det stärker tjejer att ta plats och forma sin egen framtid, säger Veräjä.
Finns det ett stort behov av det här i Tornedalen?
- Jag vet inte. Men det finns en tradition att tjejerna sticker iväg tidigt och även ett påstående om att de tappar språket tidigt. Jag skulle vilja att unga får förhålla sig till och reflektera över sitt tornedalska arv, vad meänkieli betyder för dem och om man kan leva sin dröm lika väl här som någon annanstans.
Bakgrundsgestalter
Regina Veräjä, som själv är tornedaling och bor i Pajala, tycker att Tornedalens kvinnor alltid varit starka. Men att de mer och mer blivit bakgrundsgestalter.
- I dag måste man vara med och sätta agendan, sätta sin egen dagordning.
I helgen hölls utbildningen för mentorerna i Luleå, ett drygt tiotal kvinnor i åldrarna 23 till 63 år från Pääjärvi i norr till Göteborg i söder, som samtliga har koppling till Tornedalen.
- Jag har rötterna i Nuoksujärvi och är född i sjukstugan i Korpilombolo. Jag hoppas kunna bidra med all den erfarenhet och kunskap jag skaffat mig under åren, bland annat i mitt jobb inom besöksnäringen, säger Inger Junkka, 56, egen företagare som driver Stora sjöfallets anläggning i Gällivare.
Nyfiken
Moa Penttilä, 23, medarbetare i projektet Ung i i Tornedalen, är en annan av mentorerna. Hon kommer från Pajala men har utbildat sig i Halmstad. Nu har hon flyttat hem, till byn Pääjärvi utanför Pajala.
- Det känns som en väldigt bra tanke, att få unga att hävda sig mer. Jag är nyfiken på vad det här kan leda till och jag tror att jag både kan ge och få massor under året, säger hon.
Nu går projektet vidare genom att man söker rätt på de tio "chicksen".
Laakso chikks har sin förebild i ett annat projekt, Chicks in Sapmi, som var ett mentorprogram för samiska kvinnor och drevs för ett par år sedan.