Kvinnor nekas hjälp
Två unga män, en i Gällivare och en i Boden, har i helgen gripits misstänkta för våldtäkt.Så gott som varje helg inträffar det en eller flera våldtäkter i Norrbotten.Kvinnojouren Iris ordförande, Inger Lindsund, märker våldet mot kvinnor.- Vi måste neka kvinnor som söker skydd hos oss. Våra resurser räcker inte.
Inger Lindsund är mycket bekymrad över att Kvinnojouren inte längre kan erbjuda hjälp till barnen. "Jag måste prata med socialnämndens ordförande Eva Bergström", säger hon.FOTO: Bengt-Åke Persson
Foto: Bengt-Åke Persson
En kvinna i 20-årsåldern tros under lördagsnatten eller söndagsmorgonen ha blivit utsatt för en våldtäkt i en lägenhet i Boden. Polis hämtade under söndagsförmiddagen in en 29-årig bodensare till förhör.
Natten mot söndagen hotade en man att döda sin flickvän i Bertnäs utanför Piteå.
Mannen greps av polis.
Inger Lindsund berättar att det under 2009 bodde 44 kvinnor och 37 barn hos dem, kvinnor som flytt hemmet och sökt skydd i Kvinnojourens lokaler. Fem kvinnor avvisades på grund av bristande resurser att ta emot fler.
- Vi har bara en anställd. Det finns inte pengar till fler. Till december hade vi en projektanställd person som tog hand om barnen. Hon skulle gärna ha fortsatt om vi hade haft pengar att betala hennes lön. Tidigare har vi haft en anställd på Tjejjouren, men inte heller det har vi möjlighet till nu, säger hon.
Saknar skyddsnät
Under 2009 tog Kvinnojouren Iris emot 2 116 telefonsamtal/internetkontakter från kvinnor. 320 av dessa var nya kontakter.
Många av dem som bor hos Kvinnojouren är kvinnor från andra länder. De saknar sociala skyddsnät, som till exempel en syster, att vända sig till i stället. Inger Lindsund berättar att många utländska kvinnor råkar illa ut.
- De tror att de kommit till fina svenska män och så blir de misshandlade. Vi har tagit emot fem utländska kvinnor som blivit misshandlade av en och samma svenska man.
"Fråga kvinnan"
Antalet kvinnor som drabbats av hedersrelaterat våld och söker hjälp hos Kvinnojouren ökar.
- Fler vågar söka hjälp, säger Inger Lindsund.
Hon önskar att människor som misstänker eller känner till att kvinnor utsätts för våld skulle agera i mycket större utsträckning.
- Gör en polisanmälan och våga fråga kvinnan hur hon har det. Om hon inte vill prata så säg att du finns där om hon behöver. Blunda inte för våldet! säger Lindsund.
Nedsättande kommentarer
Hon önskar också att människor skulle sluta acceptera könsnedsättande kommentarer, kommentarer som lyfter det manliga och nedvärderar det kvinnliga.
- När jag nyligen åkte tåg var det en man som sa till en annan man att samhället ser ut som det gör för att kvinnan är ute och ränner i stället för att vara hemma och ta hand om barnen. Om den andra mannen är en god man så tycker jag att han borde ha sagt ifrån, säger Inger Lindsund.
Oerhört förnedrande
Till flickor och kvinnor som blir våldtagna har hon ett mycket tydligt och bestämt budskap:
- Anmäl! Tyvärr är de fällande domarna få, men att anmäla gör det lättare för den drabbade att gå vidare i livet. Det är oerhört förnedrande att bli våldtagen och att "blotta sig" för polisen genom att sätta ord på det som hänt kräver mod och styrka. Men det är det värt, säger Inger Lindsund.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!