Kvinnor inspirerar kvinnor

I går samlades 32 ambassadörer för kvinnors företagande på länsstyrelsen i Luleå. En av dem är Thone Strålind, Kiruna.- Jag har varit till skolor, starta eget-utbildningar och kvinnliga nätverk, men också till manliga företagare. Män vill veta hur kvinnor ser på sitt företagande, säger hon.

Thone Strålind tolkar intresset från manliga företagare som att de också vill hitta kvinnor till sina styrelser. Kerstin Wennberg, till höger, gillar det hon hör.FOTO: Kurt Engström

Thone Strålind tolkar intresset från manliga företagare som att de också vill hitta kvinnor till sina styrelser. Kerstin Wennberg, till höger, gillar det hon hör.FOTO: Kurt Engström

Foto: Kurt Engström

LULEÅ2009-02-03 00:16
Det är Nutek som driver ett ambassadörsprojekt med 880 ambassadörer för kvinnors företagande. De finns runt om i Sverige. 32 av dem finns i Norrbotten.
Det är kvinnor som redan driver egna företag som ska inspirera, engagera och motivera flickor och kvinnor genom att berätta om sitt engagemang och sina erfarenheter.
Skolor, föreningar, företag och andra intresserade kan boka ambassadörerna för kostnadsfria besök.
Älvsbyn jämställt
Bakgrunden till ambassadörsprojektet är att kvinnor startar och driver företag i mycket mindre omfattning än män. Dock berättar Kerstin Wennberg, projektledare vid Nutek, att Älvsbyn är den mest jämställda företagarkommunen i Sverige.
Gnosjö-anda
Tina Hollstedt som är ambassadör i Älvsbyn bekräftar stolt att det råder Gnosjö-anda på orten och att de kvinnliga företagarna känner att de har kommunen i ryggen. Tina Hollstedt driver själv två företag - QTM och UtvecklingsCompagniet.
Thone Strålind som driver företaget Tåga Konsult i Kiruna berättar för sin del att hennes problem har varit att inte bli tagen på allvar.
- Ännu värre var det när jag var blondin, säger hon och berättar att hon trots allt var verkställande direktör vid 28 års ålder.
Hon berättar att hon inte har någon utbildning.
- Jag har inte gått högskola men jag trodde på min idé och jag vågade starta, säger hon.
Starta eget-dag
Kerstin Wennberg informerar om Almis mikrolån på 250 000 kronor till den som vill starta eget eller redan driver eget företag.
- Det finns inga speciella lån eller bidrag till kvinnor men Almis mikrolån får man utan att behöva gå till banken och utan särskild säkerhet, säger hon.
Den 19 maj arrangerar Nutek en starta eget-dag i Haparanda.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om