I helgen påträffades en kvinna i 65-års åldern död i sitt hem i Norrfjärden. Hennes sambo har tidigare dömts för att ha misshandlat henne och är nu misstänkt för att ha mördat henne.
Emelie Skeppar är styrelseledamot i Kvinnojouren Iris i Luleå.
– I början av corona tyckte vi det var lugnt eftersom vi ofta har många kvinnor som bor i vårt skyddade boende och samtal och stöd till kvinnor varje dag, berättar hon.
Däremot märkte Kvinnojouren Iris av ett ökat behov av skyddat boende under sommaren, vilken normalt sett brukar vara ganska lugn.
– Det är då man åker på semester och kvinnorna "härdar ut". Men väldigt många kvinnor och barn bodde hos oss i sommar. Om det beror på att myndigheterna varit mer på tårna och lyft mäns våld mot kvinnor i och med corona, vet vi inte, säger Emelie Skeppar.
Kvinnojouren öppnade då en chatt för att finnas än mer tillgänglig.
– Om man jobbar hemma är det lättare att bli kontrollerad och svårare att söka stöd hos en kvinnojour, säger hon.
Emelie Skeppar konstaterar att männen blir dömda för det fysiska våldet men det sexuella och psykiska våldet är svårare att bevisa.
– Det är också svårt att prata om. Det fysiska våldet kan läka, men det psykiska och sexuella våldet beskrivs ofta som värst. Det är också lite omvänt i samhället, kvinnor och barn får gömma sig och männen har kvar sin frihet och behåller det gemensamma umgänget med barnen.