Regionchefläkaren: "Det är katastrofalt"

En kvinna i 35-årsåldern dog bara några timmar efter att hon fött barn på Sunderby sjukhus. Nu utreder Region Norrbotten händelsen. "Det är katastrofalt att det här har hänt, det är väldigt viktigt att så långt som möjligt få veta vad det är som inträffat", säger regionchefläkaren Moa Bjerner.

Kvinnan sattes igång efter att det läckt ut fostervatten under flera dagar. Men några timmar efter att hon fött sitt barn avled hon på sjukhuset.

Kvinnan sattes igång efter att det läckt ut fostervatten under flera dagar. Men några timmar efter att hon fött sitt barn avled hon på sjukhuset.

Foto: Pär Bäckström / Frilans

Luleå2022-01-26 17:07

En kvinna i 35-årsåldern avled i samband med en förlossning på Sunderby sjukhus i Luleå i september i fjol. Nu anmäler kvinnans make händelsen till Ivo, Inspektionen för vård och omsorg.

Enligt anmälan hade kvinnan, som gått över tiden med två dagar, anmärkt på att fostervatten läckt ut i samband med värkar. Kvinnan ska enligt anmälaren ha blivit hemskickad vid tre tillfällen.

Tre dagar senare konstaterade vården att fostervattnet minskat och förlossningen sattes i gång. Några timmar efter att barnet fötts avled kvinnan.

Maken är kritisk till att sjukhuset inte hörsammade kvinnans uppgifter om läckande fostervatten och att detta fördröjde förlossningen. Han är också kritisk till att han och barnet inte fick tillräckligt med stöd från vården efter händelsen. 

Samtidigt som maken gjort en Ivo-anmälan håller regionen på att utreda händelsen på egen hand.

– Det är rutin att vi alltid gör en utredning efter en allvarlig händelse inom vården. Därefter bedömer vi om det ska göras en Lex Maria-anmälan. Det här är en extremt allvarlig, och ovanlig händelse, säger regionchefläkaren Moa Bjerner och fortsätter: 

– Vi vet ännu inte om det rör sig om en skada eller en vårdskada, om vården brustit eller om det skett en olycka. De här sakerna måste vi utreda. Det är en högprioriterad utredning, men den ska genomföras grundligt och då tar det lite tid. 

Kvinnan som avled hade sitt ursprung i ett annat land. 

 – Det är rutin att vi använder oss av tolk i samband med vårdbesök, patienten har rätt att kunna förstå det som sägs. I ett akut skede däremot är det inte alltid det är möjligt att få in en tolk när tiden är knapp och den akuta sjukvården måste prioriteras först, säger Moa Bjerner. 

Trots att händelsen inträffade bara ett par månader efter att ett spädbarn dött vid förlossningen i Sunderbyn så vill Moa Bjerner inte att händelserna varken ska kopplas ihop eller kopplas till barnmorskekrisen

– Vi har en fantastisk förlossningsvård i Sverige och Norrbotten. Och vi har en extremt låg mödradödlighet. Som gravid behöver man inte känna oro för att komma till Sunderbyn och föda sitt barn. I utredningen kommer det bedömas om det funnits adekvat bemanning på plats.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!