Kvarlevan från andra världskriget ger skydd än i dag

På Hermelinsgatan 11 ligger Luleås äldsta skyddsrum. Det lär ha byggts mitt under brinnande världskrig. "Det visste jag inte", säger bostadsrättsföreningen Laxens ordförande Malin Rutqvist.

Hos brf Laxen finns Luleås äldsta skyddsrum. Den byggdes under 1940-talet - mitt under brinnande världskrig - enligt myndighetens MSB:s noteringar. I dag används utrymmet som förråd, men all utrustning är intakt, lovar bostadsrättsföreningens ordförande Malin Rutqvist.

Hos brf Laxen finns Luleås äldsta skyddsrum. Den byggdes under 1940-talet - mitt under brinnande världskrig - enligt myndighetens MSB:s noteringar. I dag används utrymmet som förråd, men all utrustning är intakt, lovar bostadsrättsföreningens ordförande Malin Rutqvist.

Foto: Pär Bäckström / pbfoto.se

Luleå2022-03-09 19:00

1938 hopades svarta krigsmoln över Europa. Året före utbrottet av det andra världskriget fattade Sverige beslut om att bygga skyddsrum för befolkningen. I Luleå byggdes bland annat en hemlig anläggning för att skydda artilleristerna på Skurholmsberget.

I dag finns ett enda skyddsrum kvar från den tiden som fortfarande utgör ett skydd för civilbefolkningen. Rummet är registrerat hos MSB för att vara byggd 1940-45. Det rymmer 50 personer och är utrustat med gas- och dimfilter.

Trevåningshuset tillhör en av HSB:s äldsta bostadsrättsföreningar i Luleå. Nyligen firade Brf Laxen sitt 75-årsjubileum.

– Vi använder utrymmet till förråd av cyklar, trädgårdsmöbler och utegrillar, men all utrustning finns kvar, försäkrar Malin Rutqvist.

Skyddsrummet är utrustad med ett gammalt luftreningsaggregat som fortfarande fungerar, intygar bostadsrättsföreningens ordförande. Åtminstone gjorde den det vid den senaste inspektionen.

Skyddsrummet har besiktades på 2010-talet av Michael Öhgren, som arbetar som skyddsrumssakkunnig för Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps (MSB) räkning. I yrket har han besökt merparten av Luleås cirka 700 skyddsrum.

Det är MSB som ansvarar över kontrollen av landets skyddsrum. I Luleå har sedan millennieskiftet 312 av totalt 701 anläggningar granskats. I något enstaka fall har lokaler inte kontrollerats sedan 1984. 

– Det är ingen hemlighet att inspektioner av skyddsrum är eftersatt, men om det inte kollats sedan 1990-talet har det gått lite väl länge. Det rimliga är att kontroller genomförs vart tionde år, säger Michael Öhgren.

Han betecknar statusen på Luleås skyddsrum som "ganska bra", men tillägger att uppemot 95 procent av inspektionerna resulterar i en eller flera anmärkningar. 

– Alla bredbandsinstallationer har renderat i en hel del jobb för oss. För att kunna dra in fiberkabel i husen har man valt att borra hål i väggar och det får man inte göra i skyddsrum. Tanken är att lokalen ska inte bara stå emot bomber och granatsplitter utan också vara tillräckligt tät för att hålla undan rök eller giftig gas.

Staten finansierade utbyggnaden av landets skyddsrum, men det är fastighetsägaren som ansvarar för underhållet och att all utrustning finns på plats. I krigstid ska skyddsrummet kunna tas i bruk inom 48 timmar.

Michael Öhgren berättar om fastighetsägare som valt att bila bort väggar i sina skyddsrum.

– Det är inte särskilt vanligt, men sånt kan bli dyrt att återställa. Annars handlar det mest om gummilister, vattentunnor eller annan utrustning som saknas.

MSB uppger att det finns 693 skyddsrum i Luleå, men enligt myndighetens egna förteckningar uppgår antalet till 701. Antalet tillgängliga platser motsvarar i stort stadens befolkning, även om stadsdelar som Lulsundet och Kronan har förhållandevis få skyddsrum. Ingen av de nybyggda hyreshusen på Kronan kan erbjuda skydd i krigstid.

2002 fattade Sveriges riksdag beslut om att upphöra utbyggnaden av skyddsrum. Det kom i en tid av nedrustning, när även militära mob förråd avvecklades.

Trots det pågår i dag en försiktig utbyggnad. Det handlar om att ersätta äldre lokaler, men många nybyggnationer sker i Norrbotten. 

– I riket startar ett bygge ungefär en gång i veckan. Många sker faktiskt i Kiruna, där det kommer att byggas uppemot 4 500 platser under de närmaste åren, berättar Michael Öhgren.

Luleås skyddsrum

På hemsidan för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) finns länkar till en karta, där stadens samtliga skyddsrum finns markerade. Där framgår också antalet tillgängliga platser.

Luleås minsta skyddsrum är endast åtta kvadratmeter stort. Lokalen på Fabriksvägen på Bergnäsets industriområde rymmer bara tio personer.

De största ligger i centrala stan. Två skyddsrum på Residensgatan och två på Västra Varvsgatan rymmer 330 personer vardera.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!