Besviken ambulanspersonal kvar i gamla lokalerna

"Vi trodde vi skulle få flytta samtidigt som brandkåren och känner oss besvikna över att vi är kvar här i de gamla lokalerna ännu."

Här bakom skärmarna får ambulanspersonalen i Luleå byta om. Dom är besviken över att fortarande vara kvar i  den nedslitna gamla brandstationen . Fr v Fanny Holmlund, Eleonor Lindgren och Jonny Isaksson.

Här bakom skärmarna får ambulanspersonalen i Luleå byta om. Dom är besviken över att fortarande vara kvar i den nedslitna gamla brandstationen . Fr v Fanny Holmlund, Eleonor Lindgren och Jonny Isaksson.

Foto: Kent Lidman

Luleå2021-08-12 06:00

Det säger Fanny Holmlund, ambulanssjukvårdare, när vi träffar henne och några av hennes arbetskamrater i lokalerna i den gamla brandstationen i Luleå.

undefined
"Vi trodde vi skulle få flytta samtidigt som brandkåren", säger ambulanssjukvådare Fanny Holmlund.

Det var i april i år som brandbilar och ambulanser rullade ut från den gamla brandstationen i en kortege till den nybyggda räddningsstationen på Lilla Mjölkuddsberget.

Efter 56 år i de tidigare lokalerna skulle man nu få nya moderna och fräscha lokaler. Men trots att ambulanserna var med i flyttningskortegen har de ännu inte fått flytta in i de nya lokalerna, utan är kvar i de gamla nedslitna lokalerna. Det handlar om runt 30 fastanställda och totalt cirka 60 medarbetare som är kvar.

– Se, här vi har inte ens riktiga omklädningsrum, utan får byta om bakom en skärm, visar Fanny Holmlund.

– Då brandkåren flyttade var allt packat och förberett för att även vi skulle flytta, men det har inte blivit av än, säger ambulanssjukvårdare Jonny Isaksson.

undefined
"Då brandkåren flyttade var allt packat och förberett för att vi skulle flytta, men det har inte blivit av än", säger ambulanssjukvårdare Jonny Isaksson.

– Det är konstigt att vi inte fått lämna de här gamla lokalerna, säger Eleonor Lindgren.

– Lokalerna är nedslitna och vi har stort behov av något annat. Det verkar som förhandlingarna mellan regionen och Luleå kommun varit nedlagda under sommaren, säger verksamhetschef Mattias Morin.

Orsaken till att ambulanspersonalen inte fått flytta till de nya lokalerna är en tvist mellan Region Norrbotten och Luleå kommun.

Tvisten har pågått i flera år, långt före att den nya räddningsstationen byggdes. Frågan var uppe i dåvarande landstringsstyrelsen 2017 som då beslutade om en avsiktsförklaring då det gäller lokalerna, och 2018 strandade hyresförhandlingarna första gången.

Helen Wiklund Wårell, stadsbyggnadschef vid Luleå kommun, säger att deras hyreskrav på Region Norrbotten är 3,1 miljoner per år.

– Det är våra faktiska kostnader. Luleå kommun kan ju inte subventionera regionens lokaler, säger hon.

Vad säger du till ambulanspersonalen som nu får jobba vidare i undermåliga lokaler?

– Jag har full förståelse för deras frustration, men bollen ligger nu hos regionen, säger Helen Wiklund Wårell.

Unto Järvirova, ny chef för division Regionstöd vid Region Norrbotten, håller inte med.

– Jag vill inte kommentera siffror under pågående förhandlingar. Vår uppgift är att hålla oss inom regionens avsiktsförklaring. Det gäller att komma överens om kostnader för ytan och utrustningen, säger han.

 Han räknar med att förhandlingarna ska komma i gång igen senare i augusti. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!