Kurdisk S-profil kritiserar Nato-avtalet

Kurdiska S-profilen Mehmet Tekin är skarpt kritisk mot regeringens förhandlingar och avtalet som skrevs med Turkiet under tisdagen. "Nu har vi hjälpt diktaturen och försvagat oppositionen i Turkiet", säger Mehmet Tekin (S) ordförande i Kurdiska föreningen i Luleå.

Turkiet säger ja till Sveriges och Finlands ansökan om Natomedlemskap vid Natomötet i Madrid. Sveriges utrikesminister Ann Linde och statsminister Magdalena Andersson.

Turkiet säger ja till Sveriges och Finlands ansökan om Natomedlemskap vid Natomötet i Madrid. Sveriges utrikesminister Ann Linde och statsminister Magdalena Andersson.

Foto: Henrik Montgomery / TT

Luleå2022-06-29 19:00

I avtalet, som är en överenskommelse, där Sverige och Finland lovar att ge Turkiet sitt fulla stöd mot hot mot landets säkerhet. De två länderna lovar även att inte ge stöd till kurdiska YPG/PYD eller till Gülenrörelsen, som kallas FETÖ i Turkiet.

Utöver det förbinder sig även Sverige och Finland att hindra den terrorstämplade organisationen PKK:s aktiviteter och alla andra organisationer, deras förgreningar och individer, nätverk och grupper. Samt att de ska behandla Turkiets begäran om utlämning av Turkiets terrormisstänkta personer. Det ska dock ske i enlighet med Europakonventionen om utlämningar. 

Mehmet Tekin är fullmäktigeledamot för socialdemokraterna i Luleå och ordförande för Kurdiska föreningen, han anser att regeringen har gjort ett förhastat beslut när de skrev på avtalet.

– Det var ett för hastigt beslut, innan vi kunde smälta hela processen och hela krisen. Det här handlar om ett historiskt steg, främst för att jag är socialdemokrat, så var det för mig med våra principer om att vi ska vara alliansfria ett överraskande beslut att gå med i samma pakt som diktaturer, säger han.

Själv kom Mehmet Tekin till Sverige år 1988 från den turkiska delen av Kurdistan. Avtalet mellan Sverige och Turkiet oroar honom.

– Turkiet har inte blivit bättre sedan dess, nu är det ännu värre. Vi ska inte bara vara i en militär allians, utan det är även en politisk allians. Det här avtalet visar också hur tydligt några av de länderna kan blanda sig i inrikespolitik och då ifrågasätts våra demokratiska principer. 

Enligt Mehmet Tekin har Sverige nu givit ett verktyg åt en diktatur. 

– Nu har vi hjälpt diktaturen och försvagat oppositionen i Turkiet. Det här är varken bra för Sverige eller för världen och inte för turkiska eller kurdiska folket heller, de är inte bara emot kurder, de är emot alla regimkritiker.

Vilka risker ser du för kurderna i Sverige och Luleå nu när Erdogan fått igenom sina krav?

– Det är en stor besvikelse för kurder. Sverige var alltid en kraft för den kurdiska demokratiska rörelsen, för kurdernas mänskliga rättigheter och frihetskamp. Nu är de oroliga att det blir som Turkiet vill ha det här landet.

Tycker du att partiet har svikit kurderna i Sverige?

– Jag kan inte tänka på det viset för vi vet inte hur det här kommer bli i praktiken. Vi lever i en demokratisk stat och jag tror att alla demokratiska krafter kommer samlas när överenskommelserna väl kommer verkställas.

Samtidigt har Tekin förståelse för sitt partis ställning och beslutet att skriva på avtalet. 

– Det blev en valfråga. Då är det svårt under upphetsningstiden och propagandatiden att stå emot en sådan vilja från folket, det är representativ demokrati, våra representanter vill gå med och de som tidigare var emot Nato hade ingen majoritet. 

Men Mehmet Tekin, fullmäktigeledamot för socialdemokraterna i Luleå och ordförande för Kurdiska föreningen, tycker att Magdalena Andersson och Ann Linde kunde varit tydligare i förhandlingarna med Erdogan.

– Vi har våra lagar, bland annat terrorlagar, vi har fattat ett beslut för många år sedan. Vår utrikesminister och statsminister borde tydliggöra för Erdogan och säga det här är inte ditt land, det är vi som bestämmer och vi skriver inte ett sådant avtal med dig. 

Agid Hassan och Rodya Ahmad bor i Luleå och kommer från den syriska sidan av Kurdistan. De säger att de är oroliga över situationen. 

– Jag tror inte att man kan lyssna på en diktator som Erdogan att han ska kunna bestämma ett sådant här stort beslut, säger Agid Hassan.

– Från början var jag orolig att Sverige skulle gå med i Nato eftersom det kan påverka kurders situation, för Erdogan vill att Sverige lämnar kurder till Turkiet, Rodya Ahmad. 

Sibel Yalcin bor i Luleå och kommer från den turkiska sidan av Kurdistan, hon säger att Sveriges avtal med Turkiet är en stor besvikelse.

– Det är oroande och skrämmande. Jag hoppas att det inte ska bli så i praktiken, så som jag upplever det nu. Det här är en demokratisk prövning för Sverige. Det berör inte bara oss själva, utan hela den svenska befolkningen. 

Bara timmar efter att avtalet skrevs på så begärde Turkiet återigen att ett flertal terrormisstänkta kurder nu ska utvisas från Sverige och Finland.

Några delar av avtalet

– Fullständigt samarbete med Turkiet i kampen mot PKK och dess medlemsförbund.

– Att visa solidaritet med Turkiet i kampen mot terrorism i alla dess former och manifestationer.

– Undvika embargorestriktioner inom försvarsindustrin och öka samarbetet.

– Motverka desinformation mot Turkiet.

– Att vidta konkreta åtgärder för utlämning av terroristbrottslingar och göra bilaterala avtalsarrangemang.

Det ska även inrättas en permanent mekanism som ser till så att avtalet följs.

Källa: Aftonbladet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!