Kungsörnen lyfter - ungarna allt fler
Kungsörnen häckar meri Norrbotten. Förra året gav inventeringen en bottennotering - men i år har man kommit upp till 52 ungar.- I fjol hade vi det sämsta resultatet på 20 år, men i år ser det ut som ett normalt år, säger Berth-Ove Lindström, Norrbottens ornitologiska förening.
Berth-Ove Lindström .
Foto: Bosse Johansson
- Förra året hade vi få sorkar och lämlar. Många ställde in sina häckningar när det blev sämre med mat, säger Berth-Ove Lindström.
I år är det uppgång för gnagare, och det visar sig i statistiken för häckningarna. Förra året kom länets kungsörnar bara upp i 32 lyckade häckningar och 36 ungar.
Smågnagarna motorn
Lindström misstänker att gnagarnas population går att relatera till klimatförändringar.
- Smågnagarna är en motor i ekosystemet. När klimatförändringar gör att vi får isiga vintrar blir de färre. Snön är ett skydd för dem och de kommer inte åt maten genom isen.
I över 30 år har kungsörnen inventerats i Norrbotten och fågeln kan visa på mer än bara sin egen utveckling.
Fler hot
- Fåglar är en bra indikator eftersom de snabbt påverkas av förändringar i miljön. Vi vet av erfarenhet att miljön förändras av klimatförändringar och vårt skogsbruk. Eftersom vi har följt kungsörnen länge har vi en kunskap vi kan använda oss av, säger Lindström.
Men det är inte bara klimatförändringar som påverkar kungsörnens population. Tjuvjakt, järnväg, biltrafik och blyförgiftningar är andra hot.
De vindkraftverk som byggts och planeras kan också påverka hur kungsörnens antal.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!