Kulturprisets vinnare har utsetts

Orgeln är det mäktiga instrumentet som sällan får stå i rampljuset, men idag var det ändring på det då organisten Markus Wargh fick ta emot NSD:s prestigefyllda kulturpris.

Organist. Markus Wargh spelar orgeln i Luleå domkyrka.

Organist. Markus Wargh spelar orgeln i Luleå domkyrka.

Foto: Pär Bäckström

Luleå2016-12-13 15:49

Det är en vanlig, men ganska kall, tisdag och Markus Wargh har en inbokad intervju med NSD:s kulturredaktör Jan Bergsten för att prata om orglar.

Det är iallafall vad han själv tror men när han öppnar dörren för redaktören så möts han oväntat av blommor, gräddtårta, 25 000 kronor och ett diplom där det med stor text står kulturpriset.

– Oj vad kul det här var! Jag kände en aning om att det var något på gång men jag trodde aldrig att jag skulle vinna priset, vilken överraskning, säger Markus Wargh.

När Jag Bergsten räcker över diplomet reagerar Markus Wargh direkt på motiveringen.

– "Gillar att bryta gränserna mellan kyrkligt och jazz eller rock", det stämmer verkligen in på mig, säger han.

Markus Wargh spelar till vardags orgeln i Luleå domkyrka när han inte är ute på vägarna och frilansar som organist. Men ingen orgel är som den hemma i Luleå berättar han.

– Den är en tung koloss som jag varje dag känner mig väldigt priviligerad att få spela. Det är en perfekt balans mellan storleken på kyrkan och på orgeln så klangen slår perfekt, det är riktigt bra akustik.

Ända sedan Markus Wargh började spela orgel för 42 år sedan så har han alltid älskat att improvisera fram musik och blanda in influenser från musikstilar som man vanligtvis inte hittar i kyrkan.

Han och orgeln i domkyrkan kommer så pass bra överens att han beskriver känslan att spela som att de är en del av varandra. Att orgeln sitter djupt i hans själ och kanaliserar ut alla hans känslor genom musiken.

När du improviserar musik, kommer du ihåg det du spelar?

– Nej, det försvinner tyvärr direkt, jag kommer ihåg vissa fragment. Men det gör det väldigt spännande att se inspelningar i efterhand och lyssna på vad man spelat, säger Markus Wargh och skrattar.

Men Markus Wargh berättar att livet som organist lätt kan bli ensamt. En äkta piporgel är inte det lättaste instrumentet är inte det lättaste att flytta på och de finns oftast i kyrkor.

– Det är lite svårt att spela orgel i ett band om man säger det så. Men jag försöker bjuda in musiker för att få lite musikaliskt utbyte, jag har bland annat spelat och turnerat med Janne Schaffer, säger han.

Vad tänker du hitta på härnäst?

– Jag vet inte riktigt. Jag vill bara bli bättre på att spela, man blir aldrig färdiglärd på orgeln. Kanske skulle jag önska att nå ut till fler människor med min musik.

Markus Wargh

Ålder: 47.

Bor: Sävast.

Familj: Fru och tre barn i åldrarna 9, 12 och 14.

Gör: Domkyrkoorganist, konsertorganist eller frilansande organist.

Inspirationskällor: Skickliga pianister som han kan lära sig av eller musiker som kanaliserar mycket känslor i musiken. Lyssnar sällan på andra organister.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om