Kulturfestival på schemat
Snart ska Luleå fyllas av kultur. Det är avgångseleverna vid gymnasiebyns estetprogram som har samordnat sina slutproduktioner i dans, musik, teater och bild till en festival.- Det känns jättekul, säger teatereleven Emma Lindelöf förväntansfullt.
Danseleverna Maria Johansson och Kristin Johansson har fullt upp med träning och repetitioner inför kulturfestivalens dansföreställningar. Men även om det är jobbigt så tycker de att det är stimulerande och roligt.
Foto: Bengt-Åke Persson
Det är de 80 avgångseleverna på estetprogrammet i kvarteret Lärkan i Luleå gymnasieby som står för arrangemanget, med hjälp av sammanlagt ett 20-tal lärare och tekniker.
Bland annat bjuds det på en konstutställning i Vingresors gamla lokaler på Storgatan, två teateruppsättningar (pjäserna Road och Masjävlar), en dansföreställning och tre konserter med allt från jazz till ett Kiss-coverband med autentisk ansiktsmålning och allt..
Har samordnat
Normalt brukar de olika inriktningarna - dans, musik, teater samt bild och form - göra sina egna slutproduktioner var för sig. Men i år har man alltså för första gången samordnat alltihop till en kulturfestival.
- Tanken är att eleverna ska känna att de ingår i en större helhet. Det är möjligt att få alltihop att fungera med lokaler och teknik genom att vi också använder oss av Kulturens hus och Lillan, där det finns tekniska resurser på plats, säger läraren Björn Sjöö.
Förutom föreställningarna för allmänheten, som har ett fast biljettpris på 50 kronor för att täcka en del av omkostnaderna, ordnas föreställningar för över 2 300 elever på grund- och gymnasieskolan i Luleå kommun.
Hektiska dagar
Så det kommer att bli hektiska dagar för eleverna som har arbetat med sina produktioner sedan i november-december. Men det är kärt besvär, enligt de elever vi pratade med på onsdagen när de berättade om kulturfestivalen och bjöd på smakprov ur repertoaren.
- Det känns jättekul. Vi har varit med från början, läst manus, valt ut pjäserna och anpassat dem för våra föreställningar, säger teatereleven Emma Lindelöf.
Intresset för det estetiska gymnasieprogrammet är stort.
- Vi är stolta över att ha alla de fyra olika inriktningarna här i Luleå och kunna ha ett samarbete mellan dem, säger estetprogrammets rektor, Ann-Britt Landström.
För närvarande har estetprogrammet vid gymnasiebyn 104 elevplatser men till hösten ska programmet utökas med en fjärde klass.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!