Kulturellt 373-årsfirande
Veckan 12-18 juli är det hemvändarvecka i Junosuando. Då firar byn också 373-årsjubileum.Det kommer att bjudas på ett digert kulturellt program.Thomas Olofsson berättar också om en djupare, långsiktig avsikt.- Vi behöver knyta till oss de utflyttade byborna för att utveckla bygden.
Thomas Olofsson har mycket på gång. "Det blir tornedalsarrangemang i Luleå i november och på Södra Teatern i Stockholm i februari nästa år. Det bor 15 000 tornedalingar i Luleå och ännu fler i Stockholm", säger han. FOTO: Kurt Engström
Foto: Kurt Engström
Junosuando och har arbetat med kultur i 20-25 år. Han började som danslärare och han var i många år projektledare för Rallarfesten i Kiruna. Han var med och skapade folkmusikgruppen Jord, i vilken hans syster Gun Olofsson är med, och Tornedalsteatern. Nu arbetar han med konceptutveckling i det egna företaget Lappland kulturbyrå och har varit med och arrangerat Tornedalsdagar i Stockholm och Luleå.
Tornedalsk högmässa
På fredagen höll han pressinformation i Kulturens hus i Luleå om hemvändarveckan och 373-årsjubileet i Junosuando. Arrangemanget bjuder bland annat på konstutställning, tornedalsbuffé, blues- och rockafton, guidad vandring på kyrkogården och traditionell tornedalsk högmässa.
- Vi har haft och har många egna konst- och musikutövare i byn. Tora Regina Rensgard och min egen far Erik Olofsson är två konstnärer som ska lyftas fram liksom träsnidaren och musikern Asle Ruotimaa. Asle, som spelade magdeburgerspel, ska hyllas med en konsert i vilken bland andra hans barn, barnbarn och barnbarnsbarn som också hanterar dragspel ska medverka.
Rötter och kunskaper
- Det bor i dag cirka 370 personer i Junosuando. I kyrkogårdens jord vilar ungefär
3 000 personer och dem ska vi minnas. De är våra rötter och kunskaper, säger Thomas Olofsson.
Han berättar också att Junosuando har Norrbottens första fotbollsskola och att 200 deltagare är anmälda i år. Det är barn från hela Sverige, ättlingar till Junosuandobor. Tillsammans med föräldrar och syskon blir det ungefär 500 personer som kommer till byn bara genom fotbollsskolan.
- Hemvändarveckan och jubileet är under samma vecka som fotbollsskolan.
Mycket kompetens
Thomas Olofsson ser det som en överlevnadsfråga för Tornedalen att locka tillbaka utflyttade. Han hoppas att många ska kunna engageras till bland annat gruvbrytningen i Pajala och det som händer i Haparanda.
- Sedan 1950-talet har Tornedalen tappat två tredjedelar av befolkningen. Det finns mycket kompetens och kraft att utveckla Tornedalens byar bland de utflyttade. Alla behöver inte flytta hit utan kan vara virtuella invånare.
- Vi vill genom årets arrangemang i Junosuando också visa vägar för andra byar att återknyta de utflyttade till hembygden, säger Thomas Olofsson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!