Kultur och friskvård när PRO:are festade

PRO-föreningarna i Luleå har vårfest på Hägnan. Fast frå-gan är om det inte är sommar. Solen skiner, häggen doftar och Jan-Erik Åhman och Sol-veig Nordgren tar en fika utomhus alltmedan de följer PRO Skurholmen i dansens virvlar.

Äkta paret Karl och Lena Öhman tråder dansen tillsammans med andra PRO:are från Skurholmen, Gammelstad och Krondansarna.FOTO: Pär Bäckström

Äkta paret Karl och Lena Öhman tråder dansen tillsammans med andra PRO:are från Skurholmen, Gammelstad och Krondansarna.FOTO: Pär Bäckström

Foto: Pär Bäckström

LULEÅ2009-06-04 06:00
Jan-Erik Åhman är ordförande
i PRO samorganisation som samlar alla Luleås 14 PRO-föreningar. Han har just avnjutit kafé Fägnans berömda laxmacka. Solveig Nordgren har satsat på en godbit.
På scenen dansar PRO:are från Skurholmen tillsammans med några från Krondansarna och PRO Gammelstad.
- Det spritter i benen, säger Solveig Nordgren.
Jan-Erik Åhman håller med. Det spritter också i hans ben.
Fest i stället för kamp
- Den här dagen är det fest med kultur- och friskvårdsinslag i stället för kamp för sänkt skatt på pensionen. Vi håller på mycket med friskvård och kultur i föreningarna. Konsthantverk visas också. Det är också något som många pensionärer ägnar sig åt, säger han.
Solveig Nordgren uppskattar att det har kommit ungefär 250 personer till festen. Bänkarna framför scenen är fyllda och många sitter som Jan-Erik och Solveig och fikar på Fägnans uteservering. Till det kommer en stor skara stående publik.
Några står i stånd och säljer olika egenhändigt tillverkade produkter. Rune Wikström har utställning på sina miniatyrer av gårdar, fäbodvallar och båtar.
Gevär i miniatyr
En mycket fint snidad säljaktsbåt rymmer spännande detaljer som en liten låda fylld med gevär i miniatyr, en "fläsktina" och en smörbytta.
- Säljägarna låg ute i åtta-tio veckor fram till islossningen, förklarar Rune Wikström.
På scenen avslutas dansen och det blir sång och musik i stället. Sedan följer linedance, teater, körsång och qi gong.
Solen skiner. Häggen doftar. Det är utan tvekan sommar. Åtminstone på härliga Hägnan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om