NSD träffar henne i Arcushallen där hon för första gången deltar i tävlingen som anordnas för 14:e året i rad.
Vi får hjälp med intervjun av hennes assistent som behärskar teckenspråket. Via henne berättar Amanda Wikström att skoltävlingen gör henne glad och att hon har hittat en favoritsport.
– Jag tycker att det är kul. Stöta kula var roligast tyckte jag, förklarar hon.
Amanda är en av 80 elever som tävlar första dagen och det är fart, fläkt och idrottsglädje.
– Det är en av deras höjdpunkter det här. Vi vet att det betyder jättemycket för eleverna, säger Lena Revholm, idrottskonsulent vid Norrbottens handikappidrottsförbund.
Revholm har själv varit med om att utveckla konceptet sedan ifjol för att göra tävlingen ännu roligare.
I år får eleverna, till skillnad från fjolåret, välja mellan två alternativ: löpning 60 meter plus kulstötning eller löpning 60 meter plus längdhopp.
– Förut fick de gå helt fritt från olika stationer. Det är ett prov som vi testar för att se om vi får det att funka, säger Revholm.
Hon förklarar att elevunderlaget har minskat för varje år och att hon redan i höstas skickade ut förfrågan om skoltävlingen för att få så många deltagare som möjligt.
– Vi har färre elever, men det är inte på grund av att det är färre skolor som kommer, utan det är färre elever som skrivs in i särskolan. Det är överhuvudtaget lite lägre antal barn i skolorna, säger Revholm.
Trots det ställer 260 elever upp i årets Special Olympic schoolday.