Krönika: Goda vuxna är guld värda

Luleå2013-11-18 10:57

Det är härligt att möta Ann Strömshed och höra hennes engagerade berättelse om arbetet som förskollärare. Det är väldigt imponerande med en människa som fortfarande efter 40 år i ett och samma jobb och dessutom på en och samma arbetsplats brinner så för det hon gör. Barnens väl är det centrala för Ann Strömshed och det är underbart att höra henne säga att närheten är det allra viktigaste. Att låta barnen sitta i famnen när de vill har alltid högsta prioritet för henne. Då får allt annat vänta. Tryggheten och värmen är det grundläggande menar Ann Strömshed. Hon har naturligtvis rätt i det. Om vi inte har en grundtrygghet i livet så hjälper det inte hur bra det övriga än är.

Ann Strömshed tar upp så många viktiga saker när det gäller barn. Hon beskriver barnen som kloka och visa, med mycket att lära de vuxna. Barnen har inga fördomar säger hon utan är raka i sitt förhållningssätt till omvärlden och ställer raka frågor om det som är nytt och främmande. Så är det. Barnen har inga fördomar så länge inte de vuxna i deras omgivning ger dem det. Barn säger till exempel inget ont om människor som kommer till oss från andra länder för att söka skydd – om inte deras föräldrar eller andra vuxna säger onda saker och lär barnen att göra det. Det är ett exempel på område där vuxna har mycket att lära av barnen.

Ann Strömshed värnar om barnens rätt att höra minst en saga om dagen och böckerna ska helst hjälpa barnen att bli starka människor.

Hon tar upp vikten av att stärka tjejers självförtroende och hjälpa killar att sätta ord på känslor. Hon har förstås rätt i det också. Tjejer är utsatta för en så hård press i vårt samhälle, att klara allt med glans och att vara smala och snygga. De förväntas vara lugnare, ordentligare och snällare än killar. Fortfarande i dag kan tjejer placeras bredvid stökiga killar i klassrummet i skolan för att hjälpa till att hålla dem lugna. Killar förväntas fortfarande i dag att vara starkare, tuffare och mindre känsliga än tjejer. De förväntas att tåla mer och inte gråta. Tjejer behöver mer självförtroende att känna att de duger som de är. Killar behöver lära sig att sätta ord på sina känslor, att få ur sig svåra känslor genom att prata istället för att i värsta fall angripa andra genom slag – genom misshandel.

Att barnens inflytande har ökat i förskolan är en väldigt viktig sak i sammanhanget. Att få vara delaktig och ha inflytande i de verksamheter som man är en del av är en sak som inte kan överskattas. Det är träning i demokrati. Det skapar demokratiska människor. Ju tidigare den träningen börjar desto bättre.

Goda vuxna i förskolan är guld värda. De ser till barnens väl och ve. De är barnens stora förebilder förutom föräldrarna.

När jag träffar Ann Strömshed frågar jag henne om roliga historier från de gångna åren. Det här är en:

Det var tiden före jul och Jesusbarnet hade kommit på tal. Barnen var på det klara med att Maria var hans mamma men det var svårt att komma på vem som var pappan. Ann såg hur en sexårig flicka funderade så det knakade och sedan sa hon: Kan det vara Carl Bildt?

Till saken hör att det var tiden för inbördeskriget i det forna Jugoslavien och Carl Bildt var ständigt på tapeten som fredsmäklare där.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om