Kröka farligare än att knarka

Martin Bucht, Luleå, är Muf-ordförande i Norrbotten. I förra veckan argumenterade han i en debatt med skolelever för att göra cannabis lagligt.- Alkohol och nikotin är skadligare, säger den 21-årige politikern.

Muf:s länsordförande Martin Bucht vill göra det lagligt att droga sig med cannabis.FOTO: muf

Muf:s länsordförande Martin Bucht vill göra det lagligt att droga sig med cannabis.FOTO: muf

Foto: muf

LULEÅ2010-04-07 06:00

Martin Bucht deltog som distriktsordförande i Moderata ungdomsförbundet i en pandeldebatt med företrädare för andra politiska ungdomsförbund.
Debatten hölls i gymnasiebyn i Luleå.
Hyckleri
Under debatten frågade en elev Martin Bucht om hans inställning till cannabis.
- Jag svarade att det var hyckleri att förbjuda cannabis när det samtidigt är tillåtet att röka tobak och dricka alkohol.
Martin Bucht är noggrann att poängtera att det är hans personliga åsikt och inte Moderata ungdomsförbundets eller moderpartiets.
- Men det är hyckleri att gå in på en skola, prata med eleverna och beskriva cannabis som väldigt farligt och bunta ihop det med heroin, extacy och andra tyngre droger.
- När eleverna sedan provar cannabis och märker att det inte är så farligt så är risken att de inte heller tror att det är farligt med tyngre droger.
Men är inte cannabis farligt?
- Inget är ofarligt i stora mängder. I konsekvensens namn borde också fet mat, alkohol och nikotin förbjudas, säger Martin Bucht.
Så cannabis borde säljas på Systembolaget?
- Ja, om man är konsekvent, men jag är emot Systembolaget också. Nu måste cannabis köpas via langare, kriminella element. Då är risken stor att ungdomarna kommer i kontakt med tyngre droger som heroin.
Martin Bucht uppger att han själv aldrig provat cannabis.
- Jag har erbjudits att prova men tackat nej med hänvisning till att det är olagligt.
Ogillas
Moderata samlingspartiet gillar inte ungdomsbasens liberala inställning till narkotika.
- Det är hans mycket egna, personliga åsikt och den är tvärtemot den uppfattning vi har i partiet och jag törs också säga tvärtemot vad merparten av Muf:s medlemmar anser, säger Åke Eltoft, ordförande för Moderaterna i Norrbotten.
Är det lämpligt att framföra drogliberala åsikter i en debatt med skolelever?- Nej, det tycker jag inte. Cannabis och annan narkotika måste vi kämpa mot med alla till buds stående medel, säger Åke Eltoft.
I september förra året fick Martin Bucht utmärkelsen "Årets distriktsordförande" när Muf höll arbetsstämma i Ekerö, utanför Stockholm.
Förbundsordföranden Niklas Wykman läste upp motiveringen som bland annat löd:
"Genom att visa ödmjukhet och nyfikenhet i ledarskapet har distriktet lyckats etablera frihetens röst där den sällan hörts förut. Årets distriktsordförande gör Moderata ungdomsförbundet mer begåvat och öppnar upp för en ny framtid för Moderaterna i Norrbotten."

Fakta om Cannabis

Samlingsnamn för de beredningar som utvinns ur indisk hampa. Cannabis är en vanebildande drog, klassad som narkotikum, och indisk hampa får inte odlas i Sverige.

Vid rökning framkallar cannabis ett rus som karaktäriseras av en känsla av tyngdlöshet, eufori, förändringar av tidsbegreppet och varseblivningen, störda minnesfunktioner och försämrad verklighetsuppfattning. Nedbrytningen tar ända upp till 70 dagar, vilket gör att kroppen påverkas långt efter det att det akuta ruset klingat av. I Sverige är cannabis näst alkohol det vanligaste berusningsmedlet.
 
Skadeverkningarna är främst av psykisk natur, t.ex. ångestattacker, depressioner, avtrubbning, initiativlöshet samt stagnation av personlighetsutvecklingen.

Hos känsliga personer kan tillfällig eller vanemässig rökning av cannabis framkalla cannabispsykos, som brukar pågå i flera veckor, dvs. till dess preparatets psykoaktiva cannabinoider utsöndrats ur kroppen. Missbrukaren blir förvirrad, uppjagad, labil, aggressiv och ofta manisk. Förföljelseidéer är vanliga.

I efterförloppet förekommer ofta depressioner. Om missbrukaren fortsätter att röka cannabis kommer psykosen ofta tillbaka. Tillståndet kan övergå i en mer kronisk psykos av schizofreniliknande slag.

Källa: Nationalencyklopedin

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om