Krögarprofilen vill riva Luleås äldsta hus

Krögarprofilen Johan Isaksson vill riva Luleås äldsta, och minnesmärkta, hus.
Men kommunen stretar emot.
Istället vill de inventera alla äldre hus i Luleå.

Kaj Hedstig (S) är tveksam till rivning.

Kaj Hedstig (S) är tveksam till rivning.

Foto: Kurt Engström

Luleå2014-02-18 19:46

Det är via sitt fastighetsbolag Jiab som krögarprofilen Johan Isaksson begärt rivningslov av kommunen för att ta bort huset på Norra strandgatan. Byggnaden är minnesmärkt av kommunen och enligt många är det Luleås äldsta kvarvarande hus, från början av 1800-talet. Enligt Johan Isaksson är huset fallfärdigt och via arkitektbyrån Tirsén och Aili han gjort en utredning. Byråns utlåtande är entydigt.

– Huset är genomruttet, säger Martin Heller,Tirsén och Aili.

Enligt honom har marknivån till gatan höjts med 70 centimeter vilket gjort huset fuktskadat. Dessutom är den rappning som utförts ovanpå timmerstockarna felaktigt utförd.

– Hela bottenvåningen är angripen, säger Martin Heller.

Huset, som idag har fem lägenheter, ska istället ersättas med ett nytt hus enligt gällande detaljplan.

Men stadsbyggnadskontoret är tveksamma till en rivning och de föreslår byggnadsnämnden att avslå ansökan. De hänvisar till att byggnaden är Q-märkt, vilket betyder att man inte får förvanska husets yttre form och inte göra tillbyggnader som bryter mot den ursprungliga stilen.

Byggnadsnämndens arbetsutskott valde att inte ta ställning i frågan under tisdagens möte, utan skjuter på det till nämndsmötet om två veckor.

– Flera av ledamöterna ville själva gå och se huset först, säger Kaj Hedstig (S), byggnadsnämndens ordförande.

Han vill själv se en inventering av alla gamla hus i Luleå. Den senaste gjordes på 70-talet, men sedan dess är hälften av husen rivna.

– Det var ett 25 till 30-tal objekt som hittades. Men sen hamnade den i en bokhylla någonstans. Man borde efter den inventeringen gått in och sett till att det gått ett extra skydd, säger Kaj Hedstig.

– Vi vill ge stadsbyggnadskontoret i Luleå ett uppdrag att utföra en inventering av gamla hus i Luleå som är värda att bevara. Vi ha inte riktigt den traditionen i Luleå.

Han menar att nämnden behöver sätta ner foten.

– De måste anlita någon som gör en inventering, vi måste på nått sätt skydda de här husen. Och då vet fastighetsägaren som köper huset redan i förväg att kommunen inte vill riva det. Det är ärligare.

Enligt Johan Isaksson är kostnaderna för att renovera huset orimligt höga.

Han vill själv vänta med att uttala sig om det nya huset som ska byggas. Först ska byggnadsnämnden få fatta sitt beslut.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om