Krögare: "Jag har fortfarande mardrömmar efter branden"

Nu är Mehmet Tekin tillbaka i sin restaurang, fast besluten att öppna innan året är slut. "Jag har fortfarande mardrömmar efter branden. Det händer att jag vaknar med en känsla av att jag kommer fram för sent."

I förödelsen efter branden på restaurang Corsica står den 58-årige ägaren Mehmet Tekin. "I dag vet jag inte när vi kommer kunna öppna igen. Det är mycket som ska göras, bland annat bygga ett helt nytt kök. Jag hoppas att kunna öppna innan årsskiftet."

I förödelsen efter branden på restaurang Corsica står den 58-årige ägaren Mehmet Tekin. "I dag vet jag inte när vi kommer kunna öppna igen. Det är mycket som ska göras, bland annat bygga ett helt nytt kök. Jag hoppas att kunna öppna innan årsskiftet."

Foto: Pär Bäckström/ Frilans

Luleå2023-10-03 06:00

Han beskriver det som en av de värsta händelserna i sitt liv. Det var en vanlig onsdag i augusti. Lunchrusningen på restaurang Corsica var över. Fyra matgäster dröjde sig kvar i lokalen.

Mehmet Tekin minns hur han skulle hämta ett paket och lämnade en kollega att städa undan lunchstöket.

– Jag var på väg när samtalet kom från restaurangen. Hon skrek i panik: "kom, kom, kom, jag kan inte släcka". Jag blev fruktansvärt rädd och sprang hela vägen tillbaka. När jag kom fram till Corsica var brandbilar redan på plats. Det vällde ut tjock, svart rök. Jag blev rädd för jag kunde inte se min kollega någonstans. Det var fruktansvärt jobbigt för jag började tro att hon kanske blivit kvar därinne. Det där ögonblicket dyker fortfarande upp i mina drömmar. Att jag springer tillbaka och kommer fram för sent...

undefined
Det blir en ekonomisk smäll, men sånt är livet ibland. Jag kommer att öppna igen. Jag kan inte bara sluta för att jag hade otur. Den här restaurangen är mitt liv", säger Mehmet Tekin.

Tidigt på måndagsmorgonen är han tillbaka i restaurangen som han öppnade för precis 30 år sedan. Då var han nyinflyttad i Luleå efter att ha kommit till Sverige som politisk flykting från Kurdistan 1988.

En lokal på gatunivå på Nygatan stod tom. Där hade en mattaffär precis flyttat ut.

– Jag hade tillsammans med två vänner drivit ett matställe i Gällivare, men jag hade blivit förtjust i Luleå. Det är en vacker stad. Jag gick runt på Luleås gator och försökte komma på vad som fattades. Sedan slog det mig. Här fanns ingen fransk restaurang.

I dag är Mehmet Tekin sedan länge etablerad i staden. Han representerar socialdemokraterna i kommunfullmäktige och äger två restauranger. Den andra är Metropol på Kungsgatan.

undefined
Krögaren Mehmet Tekin hade planerat att fira sitt 30-årsjubileum i september, men en brand spolierade firandet.

I dag finns inte mycket att känna igen från den gamla krogen. Restaurangens skylt har plockats ned. Bardisken är borta. Alla stolar och bord har rensats ut. 

På väggarna hänger trasiga tapeter, på golvet en brädhög. En av innerväggarna bedömdes vara alltför rökskadad. 

Tack vare att Räddningstjänsten snabbt kom på plats begränsades eldens spridning till restaurangens kök. Bara en lägenhet i huset blev rökskadat och det var på grund av ett öppet fönster. 

Branden startade i fritösen. Köket blev totalt utbränt. Där är sprickor på kylskåp, fläkten har rasat ned. På en sotsvart vägg syns en liten vit fyrkant. Där hängde en bild på dottern Newa. Plasten runt fotografiet har visserligen smält i värmen, men Mehmet Tekin bär bilden med sig – vart än han går.

– Corsica har alltid varit mitt familjehem. Jag har så många minnen härifrån. Därborta stod en soffa, där mina tre barn älskade att hoppa. De är alla stora nu och har flyttat söderut.

undefined
Ur ett utbränt kök lyckades Mehmet Tekin rädda ett fotografi. Trots att plasten runt bilden har smält, men han bär alltid med sig fotografiet av dottern Newa.

På måndagen startade återuppbyggnaden. Försäkringsärendet är avslutat. Mehmet Tekin tror att reparationerna kommer att kosta uppemot två miljoner kronor.

All köksutrustning har gått förlorad. Innehållet i restaurangens frysboxar kunde inte tas tillvara. Mehmet Tekin bedömer att 150 kilo med renfilé, fläskfilé, laxfilé och röding gick till spillo. 

– Jag hade aldrig kunnat föreställa mig att något sådant här skulle kunna hända. Jag hade precis bytt till en billigare försäkring. Det borde jag inte ha gjort. Det blir en ekonomisk smäll, men sånt är livet ibland. Jag kommer att öppna igen. Jag kan inte sluta bara för att jag hade otur. Den här restaurangen är mitt liv. Jag tänker arbeta här tills jag går i pension.

Det är i dag svårt att uppskatta när Corsica kan slå upp portarna igen, men 58-årige Mehmet Tekin hoppas att det sker innan jul.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!