Utredningen kring 18-åringen som dog efter ett krogbesök på O´Learys i Luleå i fredags fortsätter. Bland annat inväntas resultatet av den rättsmedicinska undersökningen, uppger polisen.
Det finns fortfarande ingen misstanke om brott men kopplat till ärendet har en anmälan inkommit till polisens kontaktcenter. Det är en privatperson som har gjort anmälan om tjänstefel och det gäller arbetet vid den aktuella krogen.
Enligt polisen finns det ingen misstänkt i ärendet. Förhör och andra utredningsåtgärder pågår för att ta reda på vad som har hänt.
Christer Andersson som äger O'Learys har inte blivit kontaktad av polisen och vill därför egentligen inte kommentera ärendet i nuläget.
– Det är tragiskt med pojken, men vi vet inte vad som har hänt. Vi vet inte vilket skick han var i, vi vet inte ens om han har blivit avvisad, vad finns det för bevis för det?
Han tror dock att polisen kommer att kunna se på sin kameraövervakning utanför krogen mer vad exakt vad som här hänt.
Han betonar dock att den princip som både krogen och vakterna jobbar efter är entydig:
– Ska du avvisa någon så gör du bedömningen om personen är kapabel att ta hand om sig själv eller om man måste tillkalla polis som omhändertar personen.
Beslutet att avvisa en kroggäst och därefter kontakta eller inte kontakta polisen för omhändertagning sker efter vakternas bedömning.
– Hur kan man anklaga någon för att ha gjort en felaktig bedömning? Jag har ingen aning.
Är det här något ni brukar prata om på arbetsplatsen?
– Nej, vi har ett vaktbolag som sköter om det och den här diskussionen har ju aldrig uppstått tidigare.
Vakternas jobb är att vara inomhus, berättar han, medan det utanför finns entrévärdar.
Stora delar av kvällen var det även poliser på plats utanför O'Learys. De tillkallades eftersom det var en hel del ordningsstörning.
De pratade också med gästerna berättar Christer Andersson.
Som krogägare, känner du ansvar för dina kroggäster?
– Ja, självklart. Man vill ju att de ska ha en trevlig kväll.
Och för deras berusningsgrad?
– Jag har ingen koll på hur mycket en gäst dricker, det är upp till individen själv – ett personligt ansvar. Det är omöjligt för en krogägare att känna ansvar det.
Generellt menar han att det måste finns en gräns för hur långt en krogägares ansvar sträcker sig.
– Nu blev vi ju uthängda i media för den här tragiska olyckan. Men den har inte hänt på O'Learys. Vi kan inte ta ansvar för vad som händer när gästerna går ut härifrån.