Välbehövlig succésommar för Luleås restauranger

Fint väder och ett stort sug efter att åter få gå på restauranger och uteserveringar gör att många av Luleås krögare kan se tillbaka på en mycket bra sommar.

Klassiska Terassen verkar vara tillbaka för att stanna. Pubchefen Henrik Sandberg berättar att det finns planer på att utveckla den ytterligare.

Klassiska Terassen verkar vara tillbaka för att stanna. Pubchefen Henrik Sandberg berättar att det finns planer på att utveckla den ytterligare.

Foto: Anders Appelgren

Luleå2021-08-14 08:30

I samma veva som restriktionerna lättades för restauranger och smittan börjande sjunka kom finvädret till Norrbotten. Den kombinationen verkar ha gjort att Luleås krogar fick en riktig skjuts framåt i sommar. En välbehövlig sådan.

– Ja, det kan man lugnt säga. Den har varit jättebra, galet mycket folk. Riktigt bra hela juli, säger Pär Eriksson, delägare i Restaurang CG.

Vi kontaktade några av stadens restauranger och alla ger samma bild – trycket har varit stort och det har varit en utmaning för restaurangerna att skala upp verksamheten på kort tid.

– Det är extremt svårt att få ihop det. Vi går på en månad från att få ha öppet till åtta till att vi får ha öppet hur länge vi vill. Det är inte så schysst framförhållning. Det är helt fantastiskt att det snurrat på som det har gjort. Jag förstod att det skulle bli bra om man jämför med förra sommaren men inte att det skulle bli sånt här tryck, det finns ju så många olika ställen att gå på, säger Pär Eriksson som gläds åt att många krogar verkar haft fullt upp.

– När man än åkt förbi hamnen har det varit smetat med folk där nere. Det är ju superroligt så klart.

Stadshotellet har haft öppet på sin terass i Bishops arms namn. Enligt pubchefen Henrik Sandberg går det inte att jämföra 2020 mot i år. Det har varit mycket bättre.

– 2019 var en jättebra sommar för oss och den här sommaren är i paritet med den. Folk har längtat jättemycket att gå ut och jag är otroligt tacksam för alla besökare vi haft, säger han.

För Bishops arms, som har en ganska liten uteservering på Storgatan, betyder Terassen mycket. Bishops har även haft livemusik vilket varit efterlängtat.

– Terassen har varit jättelyckad för oss i och med att den är så stor. Vi har kunnat ta in bra med människor och det har ändå varit stora avstånd. Vi har haft 70-plussare som varit tacksamma och sagt att det känns tryggt, säger han.

Med Bryggan i gång och Hemmagastronomi och Bistron på plats sedan tidigare har folk gått från ett ställe till det andra. Kanske kommer sommaren 2021 bli ihågkommen som början på det som många önskat, en utveckling av restaurang- och nöjeslivet i Norra hamn och en plats att samlas på.

– Jag tycker det varit bra. Det blir en triangel där alla ställen gör sin egen grej. Det är en jättebra del av stan och vi kan dra nytta av varandra, säger Henrik Sandberg.

Säsongen ska nu utvärderas men enligt Henrik Sandberg finns planer på att utveckla Terassen till nästa sommar.

– Det är ett fantastiskt läge för ett uteställe, säger Henrik Sandberg.

Just i Norra hamn har det varit väldigt mycket folk. 

– Vi har haft bra med beläggning, framför allt är det uteserveringarna som varit fyllda. Där har folk känt sig trygga, säger Simon Laiti, ägare av Hemmagastronomi.

Han känner en viss oro för att hösten kan innebära tuffa tider igen men just nu gläds han över en kanonsommar.

– Sommarmånaderna har varit extremt viktiga för att jobba ikapp det tapp som vi haft nu i ett och ett halvt år.

Bobo Strand, delägare av Taverna Gusto, konstaterar att Gusto trots allt klarat sig ganska bra under pandemin. Han beskriver folkrusningen till restaurangerna som "att släppa ut korna på vårbete".

– Vi hade en rekordsommar i fjol och i år blev det rekord igen, säger Bobo Strand som sett siffror på att restaurangbranschen ökat med 9 procent mot sommaren 2019.

– Man kan lugnt säga att branschen behövde det.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!