I samma veva som restriktionerna lÀttades för restauranger och smittan börjande sjunka kom finvÀdret till Norrbotten. Den kombinationen verkar ha gjort att LuleÄs krogar fick en riktig skjuts framÄt i sommar. En vÀlbehövlig sÄdan.
â Ja, det kan man lugnt sĂ€ga. Den har varit jĂ€ttebra, galet mycket folk. Riktigt bra hela juli, sĂ€ger PĂ€r Eriksson, delĂ€gare i Restaurang CG.
Vi kontaktade nĂ„gra av stadens restauranger och alla ger samma bild â trycket har varit stort och det har varit en utmaning för restaurangerna att skala upp verksamheten pĂ„ kort tid.
â Det Ă€r extremt svĂ„rt att fĂ„ ihop det. Vi gĂ„r pĂ„ en mĂ„nad frĂ„n att fĂ„ ha öppet till Ă„tta till att vi fĂ„r ha öppet hur lĂ€nge vi vill. Det Ă€r inte sĂ„ schysst framförhĂ„llning. Det Ă€r helt fantastiskt att det snurrat pĂ„ som det har gjort. Jag förstod att det skulle bli bra om man jĂ€mför med förra sommaren men inte att det skulle bli sĂ„nt hĂ€r tryck, det finns ju sĂ„ mĂ„nga olika stĂ€llen att gĂ„ pĂ„, sĂ€ger PĂ€r Eriksson som glĂ€ds Ă„t att mĂ„nga krogar verkar haft fullt upp.
â NĂ€r man Ă€n Ă„kt förbi hamnen har det varit smetat med folk dĂ€r nere. Det Ă€r ju superroligt sĂ„ klart.
Stadshotellet har haft öppet pÄ sin terass i Bishops arms namn. Enligt pubchefen Henrik Sandberg gÄr det inte att jÀmföra 2020 mot i Är. Det har varit mycket bÀttre.
â 2019 var en jĂ€ttebra sommar för oss och den hĂ€r sommaren Ă€r i paritet med den. Folk har lĂ€ngtat jĂ€ttemycket att gĂ„ ut och jag Ă€r otroligt tacksam för alla besökare vi haft, sĂ€ger han.
För Bishops arms, som har en ganska liten uteservering pÄ Storgatan, betyder Terassen mycket. Bishops har Àven haft livemusik vilket varit efterlÀngtat.
â Terassen har varit jĂ€ttelyckad för oss i och med att den Ă€r sĂ„ stor. Vi har kunnat ta in bra med mĂ€nniskor och det har Ă€ndĂ„ varit stora avstĂ„nd. Vi har haft 70-plussare som varit tacksamma och sagt att det kĂ€nns tryggt, sĂ€ger han.
Med Bryggan i gÄng och Hemmagastronomi och Bistron pÄ plats sedan tidigare har folk gÄtt frÄn ett stÀlle till det andra. Kanske kommer sommaren 2021 bli ihÄgkommen som början pÄ det som mÄnga önskat, en utveckling av restaurang- och nöjeslivet i Norra hamn och en plats att samlas pÄ.
â Jag tycker det varit bra. Det blir en triangel dĂ€r alla stĂ€llen gör sin egen grej. Det Ă€r en jĂ€ttebra del av stan och vi kan dra nytta av varandra, sĂ€ger Henrik Sandberg.
SÀsongen ska nu utvÀrderas men enligt Henrik Sandberg finns planer pÄ att utveckla Terassen till nÀsta sommar.
â Det Ă€r ett fantastiskt lĂ€ge för ett utestĂ€lle, sĂ€ger Henrik Sandberg.
Just i Norra hamn har det varit vÀldigt mycket folk.
â Vi har haft bra med belĂ€ggning, framför allt Ă€r det uteserveringarna som varit fyllda. DĂ€r har folk kĂ€nt sig trygga, sĂ€ger Simon Laiti, Ă€gare av Hemmagastronomi.
Han kÀnner en viss oro för att hösten kan innebÀra tuffa tider igen men just nu glÀds han över en kanonsommar.
â SommarmĂ„naderna har varit extremt viktiga för att jobba ikapp det tapp som vi haft nu i ett och ett halvt Ă„r.
Bobo Strand, delÀgare av Taverna Gusto, konstaterar att Gusto trots allt klarat sig ganska bra under pandemin. Han beskriver folkrusningen till restaurangerna som "att slÀppa ut korna pÄ vÄrbete".
â Vi hade en rekordsommar i fjol och i Ă„r blev det rekord igen, sĂ€ger Bobo Strand som sett siffror pĂ„ att restaurangbranschen ökat med 9 procent mot sommaren 2019.
â Man kan lugnt sĂ€ga att branschen behövde det.