Utanför Kulturens hus stod medlemmar från klimatföreningen Rebellmammor i Luleå under måndagen för att visa sitt missnöje med regeringens klimatpolitik kring Parisavtalet. De hoppades få prata om just det med Klimat- och miljöministern Romina Pourmokhtari (L), som var på väg till byggnaden.
– Vi är här för att uppmärksamma Romina på att regeringen måste sträva efter att hålla 1,5 graders målet, Parisaavtalet. Den miljöpolitik som hon och regeringen bedriver är total ohållbar, och därför kommer vi inte nå målet. Vi tycker att detta är allvarligt och vi hoppas hon vill lyssna på oss och lyssnar på forskningen och tänker på barnens framtid, säger Elisabeth Armfield.
Men rebellmammorna fick aldrig chansen att träffa klimat och miljöministern utan avvisades från platsen då deras tillstånd för att demonstrera endast gällde en timma och ministern var försenad.
Därefter föreläste Romina Pourmokhtari på Luleå tekniska universitet och NSD passade på att fråga vad hon tycker om rebellmammornas besvikelse.
– Rebellmammorna gör ett fantastiskt jobb i att uppmärksamma klimatfrågan och påpeka att vi måste nå klimatmålet, där håller jag ju med i allt dom säger. Frågan är ju hur man når klimatmålen och där kommer ju politik in, exempelvis, ska vi ha mer kärnkraft eller inte?
– Om det är Parisavtalet man är bekymrad över tycker jag det finns en sak som är väldigt hoppfull att fästa blicken på och det är EU. Där klimatpaketet "Fit for 55", och gör alla EU-länder vad de ska så når EU sin del i Parisavtalet, så hoppet finns där, säger Romina Pourmokhtari (L), klimat- och miljöminister.
På LTU hade studenter samlats för att lyssna och ställa frågor. En av dem var Fredrika Nordberg som studerar Civilingenjör industriell ekonomi.
– Jag frågade henne hur hon såg på de investeringar och belåningar som kommunerna i norra Sverige måste genomföra för att genomföra den gröna omställningen. Borde inte staten stötta norra Sverige till högre grad så att inte invånarna här uppe blir straffade i form av högre skatter, elpriser och exploaterade rekreationsområden för att möjliggöra omställningen i hela landet?
Vad fick du för svar?
– Jag fick ungefär svaret att de inte hade någon strategi för hur men att hon gärna tog emot tips. Att hon förstod svårigheten och att hon tyckte det var en väldigt bra fråga.
Vad tyckte du om svaret?
– Jag tyckte det var ett dåligt svar eftersom den gröna omställningen sker just nu. Och de här investeringarna som kommunerna i norra Sverige bedriver sker nu, därför behöver stödet komma nu och inte sen, så jag hade förväntat mig ett bättre svar.
Även Ella Isacsson, som studerar statsvetenskap, var på plats.
– Jag tyckte det var intressant att höra henne, det kan inte vara lätt att vara en ung kvinna och vara minister i den typen av regering, säger hon.
Omid Ahmadi som är civilingenjörstudent inom naturresursteknik på LTU var också på plats och ställde frågor.
– Jag hann ställa tre frågor, bland annat om den kritik hon fått gällande regeringens klimatplan, och hur regeringen tänker med att de vill elektrifiera allt när man har fortfarande stora elproblem i Sverige, säger Omid Ahmandi.
Vad fick du för svar och vad tyckte du om det?
– Det var väldigt politiska, de var övergripande men gick inte in i detalj, hon gav typ svar mellan raderna, men ändå inte riktigt.