Museets kritik mot satsningarna i Luleå centrum

Norrbottens museum reser den kritiska frågan: hur många landmärken behöver Luleå stad? Höghusbebyggelsen bidrar till spekulativa byggen, varnar museet.

Förslaget till utvecklingsplan har varit ute för granskning.

Förslaget till utvecklingsplan har varit ute för granskning.

Foto: Pär Bäckström

Luleå2021-09-09 10:55

Kritiken finns med i yttrandet från Norrbottens museum angående Luleå kommuns utvecklingsplan för centrum. Förslaget till utvecklingsplan har varit ute på granskning under sommaren. Allmänheten, organisationer, företag och myndigheter har haft möjlighet att skicka in synpunkter.

Norrbottens museum yttrar sig framförallt om kulturmiljöfrågor. Museet anser att kulturmiljöinventeringen behöver kompletteras. Höghusbebyggelsen bidrar till byggnation av spekulativ art, risk för ökade bostadspriser och därmed gentrifiering av centrum. De senaste åren har en handfull byggprojekt utropat sig själva till landmärken. Museet ställer frågan hur många landmärken som behövs i Luleå stad och vad de ska uttrycka?

Luleå lokaltrafik (LLT) lyfter fram att trafiken kommer att öka för samtliga trafikslag, eftersom man kan räkna med att det byggs fler bostäder och arbetsplatser även utanför centrumhalvön. 

LLT vill ha tydligt utpekade stråk, med gång-, cykel- och kollektivtrafik så centralt som möjligt och biltrafiken i periferin. 

LLT anser att det finns begränsningar i hur många affärslokaler, torg och gågator en stad kan ha för att det inte ska kännas ödsligt, tomt och otryggt. LLT pekar på Umeå, där det finns två gågator och två torg i centrum, där halva ena torget upplevs som en stor öde plats. Luleå har fyra gågator och Köpmantorget, som upplevs otryggt och öde, enligt LLT.

Föreningen FUB, för barn, unga och vuxna med utvecklingsstörning, lyfter fram behovet av fler LSS-gruppbostäder och servicebostäder. Det måste också finnas möjlighet att etablera fler dagliga verksamheter. Om man planerar att bygga tillgängligt från början i stället för att anpassa efter hand så blir det mer kostnadseffektivt för kommunen, påpekar FUB. 

Trafikverket har några påpekanden: riksintresset avseende flyg saknas. Utvecklingen av stambanan måste beaktas, det kan bli aktuellt med dubbelspår för att klara kapacitetsbristen. När det gäller Norrbotniabanans korridor anser Trafikverket att det är bra att ingen ny permanent bebyggelse tillkommer innan man tagit beslut om järnvägsplan. När ny bebyggelse planeras vid Östra stranden måste man se till risken för spårspring, eftersom området kommer att ligga intill bangården och järnvägen. 

Avdelning miljö och bygg tar upp kulturmiljöfrågor och hanteringen av dagvatten i sitt yttrande. En handfull privatpersoner har yttrat sig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!